Dilluns, 17 de Juny de 2024

Pautes per prevenir l'alzheimer

21 d'Octubre de 2022, per
  • Un instant de l'acte

    Cedida

En el marc del conveni de col·laboració signat entre la Fundació Pasqual Maragall i la Fundació Rosa Maria Vivar, aquest passat dijous ha tingut lloc un acte per visibilitzar l'entesa. La conferència Un cervell sa per a tota la vida. Com prevenir l’Alzheimer des de la infantesa. El conductor de la trobada ha estat el periodista Jordi Cartanyà. 

L'objectiu de sensibilitzar" la població

"

Segons s'ha assenyalat, l'acord establert té l'objectiu principal de "sensibilitzar" la població sobre l'alzheimer. "Es tracta de promoure projectes de sensibilització per canviar la percepció social de la malaltia, promocionar l’envelliment saludable i compartir la rellevància de la recerca biomèdica, entre d’altres", segons ha apuntat la presidenta de la Fundació Rosa Maria Vivar, Margarita Oliva. "Parlarem en positiu de l'alzheimer, i també de com es pot prevenir la malaltia", ha subratllat. Aquesta ha celebrat que actes com el d'aquest passat dijous han de servir per "compartir el coneixement" de les dues entitats.

A la iniciativa, que s'ha desenvolupat al Teatre Fortuny de Reus, la directora tècnica de l’Àrea Social i Divulgació de la Fundació Pasqual Maragall, la doctora Nina Gramunt, ha reflexionat sobre la prevenció primària seguint uns hàbits de vida saludables, així com de la prevenció secundària, actuant quan el cervell ja mostra els primers símptomes de deteriorament cognitiu.

Gramunt ha volgut reivindicar la importància de seguir uns hàbits saludables, "ja que això contribueix directament a tenir una bona salut cerebral", i ha destacat el paper que tenen les persones cuidadores per garantir el màxim benestar possible dels que pateixen la malaltia. Concretament, l’experta ha subratllat que ”és fonamental seguir una alimentació equilibrada, fer esport i evitar el tabac i l’alcohol, per tal de cuidar la nostra salut cardiovascular i també cerebral".

En estudis duts a terme, ha dit, s’ha demostrat que "existeix un vincle entre el consum de certs aliments, com el peix blau, i una major resiliència cerebral. Controlant els factors de risc modificables de l’Alzheimer podem modular els factors no modificables, com son l’edat i la genètica”.

Al seu torn, Portero ha parlat dels diferents tipus de memòria i les seves principals característiques, com es desenvolupen i canvien al llarg de la vida i com podem actuar per preservar la memòria i la salut cerebral. En aquest sentit, ha exposat que “no hi ha una sola memòria, sinó que tenim diversos sistemes de memòria. En primer lloc, podem diferenciar la memòria sensorial, que és la porta d'entrada a la ment dels estímuls externs que captem amb els nostres sentits, la memòria de treball, on podem retenir i manipular la informació durant segons i minuts, i la memòria a llarg termini on podem emmagatzemar la informació durant hores, mesos i tota una vida”.

També ha incidit en com preservar la memòria i la salut cerebral durant la nostra vida, perquè “són molts els factors protectors pel desenvolupament cerebral i per preservar les funcions cognitives, per exemple tenir un vincle afectiu estable durant la infància, l'estimulació cognitiva, les relacions socials, l'exercici físic aeròbic i evitar una alimentació hipercalòrica, entre d’altres”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges