Una gestió "rigorosa" ha fet que el deute de l'Ajuntament de Reus s'hagi reduït un 70% en els últims vuit anys, de 405 milions a 122,6. El batlle, Carles Pellicer, i la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, han exposat aquest matí de dimarts la política duta a terme pel govern per tal d'assolir una "situació financera òptima" al municipi, "fins i tot en un context de pandèmia" com l'actual, segons ha fet constar aquesta última. En part, el traspàs de l'Hospital Sant Joan ha estat destacat com una de les causes principals per explicar on s'és.
Tot plegat, ha dit Pellicer, "és fruit del rigor, no pas de la casualitat". L'alcalde ha iniciat la seva intervenció tot apuntant que la capital del Baix Camp figura entre les ciutats de l'estat que més va reduir el deute l'any 2020, i ha apuntat que el traspàs de l'hospital a mans del CatSalut va alliberar el consistori de la "càrrega constant" que suposava el dèficit d'aquest. El batlle ha recordat que l'Ajuntament de Reus va haver de fer aportacions per valor de 13 milions d'euros a l'equipament.
Abans d'introduir Caballero, Pellicer s'ha mostrat satisfet per la reducció del deute municipal en els dos últims mandats. "Hem passat de 405 milions a 122,6, el que no és poca cosa", ha subratllat, "gràcies a la bona gestió financera i a un full de ruta ben definit" en l'àmbit econòmic. Si bé en els primers anys al capdavant del govern "les inversions van ser més modestes", l'alcalde ha indicat que "aquestes mai es van aturar" i que, de cara al futur, "arribaran nous projectes".
Al seu torn, la regidora d'Hisenda ha volgut fer memòria per recordar que, en el primer mandat de Pellicer (2011-2015), "es va assumir un préstec i un pla d'ajust", entre altres, "per atendre el pagament de factures pendents". El deute es va enfilar als 405 milions, és a dir, 3.600 euros per reusenc; i des de llavors, la constant ha estat la reducció de l'endeutament municipal", ha afirmat. El ja esmentat traspàs de l'hospital i el cobrament del cànon de la Fira, el 2015 (38 milions) van insuflar aire a les arques municipals. Això va permetre liquidar el préstec amb l'estat i també cancel·lar anticipadament el pla d'ajust, que tenia una vigència de 10 anys, però que Reus va liquidar en només tres".
A 31 de desembre de 2020, tal i com ha apuntat Caballero, el deute és de 122,6 milions (1.115 euros per veí). En termes percentuals, doncs, representa una reducció del 70%; en absoluts, que s'hagi reduït en 283 milions.
A banda, la regidora s'ha referit a altres qüestions, tals com la política fiscal que suporten els veïns. En aquest cas, ha apuntat que "altres ciutats similars de la demarcació" apliquen una càrrega un 15% superior als ciutadans. La renda familiar bruta dels reusencs és igualment un 12% per sota que a Tarragona, segons Caballero ha comentat que es pot consultar a l'Idescat. Pel que fa a liquiditat, ha assenyalat que durant el 2020 l'Ajuntament de Reus va pagar factures a proveïdors en un termini de 10 dies de mitjana.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics