Cartells de fires i festes dels anys 50, un dietari personal entre els anys 1938 i 1944 relacionat amb la guerra i el servei militar obligatori, discos de pedra de música clàssica i sardanística dels anys 20, factures d’empreses comercials reusenques ja desaparegudes… Mitjançant una petita mostra documental i la presència física d’alguns dels vuit darrers donants de documentació, l’Arxiu Municipal de Reus ha volgut, aquest dimecres, expressar el seu agraïment pels diversos fons particulars ingressats en els darrers temps.
“Cadascú hi aporta el seu petit gra de sorra” ha explicat l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, qui, més enllà de posar en valor aquests fons pel seu valor intrínsec, ha volgut destacar les “diferents tipologies” i “diversos suports” de les donacions. “Especialment després de l’ingrés del fons musical del Mestre Vidal, diverses persones van contactar amb el servei” per aportar documents d’aquesta disciplina, ha dit Cristià. En aquest sentit, donants com Coia Nicolau, Glòria Virgili i Mar Martori són tres exemples de particulars que han aportat a l’Arxiu documents sobre la Banda Simfònica de Reus, la tuna del col·legi Consolació vinculada al mestre Casanovas i els materials musicals d’un familiar.
Pel que fa a fons comercials, Xavier Robert, Anna Figueras, Benet Oriol i Gregorio Simón han estat els donants involucrats amb el testimoniatge cara al futur d’empreses que van pertànyer a les seves famílies o que han localitzat gràcies a la compra de materials. En l’apartat de testimonis relacionats amb la guerra civil, Pepita Roig ha cedit a l’Arxiu Municipal el diari del seu pare que va participar en la Batalla de l’Ebre. “Volem agrair la confiança que aquests particulars fan a l’Arxiu” perquè gràcies a aquests documents se sigui “capaç de passar-los a les noves generacions”, ha dit el regidor responsable de l’Arxiu, Joaquim Enrech.
Dels suports del passat als de futur
En relació a les noves tecnologies i al tractament de dades que s’haurà de fer des del servei de l’Arxiu, Cristià ha aprofitat també per presentar la campanya ciutadana relacionada amb la millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina. “És una experiència innovadora” que, segons l’arxivera, va en la línia d’iniciatives com la de ‘#cuéntalo’ de l’associació d’Arxivers de Catalunya. En el cas de Reus, el que es pretèn a través del hàstag (#bocadelaMina) és recollir tots els tuits que es generin en el procés de millora d’aquest emblemàtic espai amb l’objectiu de recollir la memòria col·lectiva associada al passeig i a les històries de vida. Cristià ha avançat que els resultats es faran públics en la jornada d’arxivística prevista per al mes de maig.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics