Dissabte, 27 d'Abril de 2024

Pinzellades de joves artistes als carrers de Reus

Es renoven les pintures de l’Street Gallery del carrer del vapor Vell

30 de Desembre de 2020, per Alba Cartanyà
  • Algunes de les obres exposades a l’Street Gallery

     

capcalera3.jpg

Qui passegi pels carrers de la ciutat, amb el cap aixecat i la mirada atenta, descobrirà diferents mostres artístiques que, cada vegada més, impregnen de color l’espai públic. Les pilones del carrer de Sant Llorenç, els dibuixos de la façana de la Facultat de Medicina, o el recent mural de la Biblioteca Xavier Amorós, en són alguns exemples. 

Una altra acció cultural que pretén apropar l’art a la ciutadania tot visibilitzant les creacions de joves artistes és l’Street Gallery, emmarcada en el programa Llambordes del departament de Joventut. Aquests dies, s’han canviat les obres que hi havia a la galeria d’art oberta situada al carrer del Vapor Vell i s’ha convidat a set joves de Reus i Tarragona a “deixar la seva obra impresa en una de les finestres cegues”. L’edifici municipal on s’exposen les pintures era on estava antigament la Industrial Reusense, la primera empresa que va utilitzar màquines de vapor a la ciutat. 

Una galeria sense portes 

L’Street Gallery vol ser una espècie de museu a l’aire lliure per tal de “trobar-se amb la gent i que la gent el trobi”, en paraules del consistori. La idea és configurar una galeria “que trenca portes i que vol ser accessible, propera i quotidiana amb el dia a dia de les persones”. Les empremtes d’aquesta iniciativa es poden veure al carrer Pere Òdena i al carrer del Vapor Vell, els dos de localització cèntrica i per a vianants.  

Que la roda no s’aturi 

En aquesta segona exposició del 2020 hi ha participat un total de 7 artistes de Reus i de Tarragona, que van estar pintant les obres in situ des del 14 fins al 20 de desembre. 

En general, les sensacions són molt bones. Les artistes estan molt agraïdes d’haver pogut col·laborar i ressalten la importància de projectes com aquest, sobretot pel fet de donar-se a conèixer de manera física. Recorden amb emoció els dies què van estar realitzant l’obra, perquè la gent que passava els feia comentaris positius, s’aturaven a xerrar amb elles i també immortalitzaven el moment amb fotografies. 

Una de les participants, Alina Ballester (@alinaballester_art), comenta que ara “tot funciona per les xarxes” i que està molt bé “poder sortir d’aquest món tan fred”: “El carrer genera uns vincles totalment diferents”, expressa. Afegeix que la presència d’art al carrer “és genial” perquè “provoca sensacions, remou a les persones que passegen”. Per això, ressalta que iniciatives com aquesta “han de ser una roda que no pari, no una pinzellada de tant en tant”. Opinió que comparteix Clàudia Lecha (@katxolot), qui desitja que hi pogués haver més espais com aquest amb més varietat de participoants perquè, lamenta, “hi ha mil artistes als carrers que no estan reconeguts perquè no tenen oportunitats”. 

Per a la tarragonina Georgina Palazón (@gmonkeez), aquesta és la primera vegada que exposa. Creu que “és molt interessant que l’Ajuntament dediqui part del seu pressupost a visibilitzar la feina dels artistes” i està convençuda que “sempre és positiu que les persones estigui en contacte amb l’art”: “Si elles no s’apropen a l’art, que l’art s’apropi a elles”. El fet de “cedir els carrers als joves perquè es puguin expressar” és, per a Mia (@missrats), una “bona iniciativa per donar color a la ciutat”. Considera que també afavoreix a “canviar el punt de vista que una part de la ciutadania té sobre els grafiteros” i, a més a més, construeix referents: “És una motivació perquè els més petits també ho facin el dia de demà”. 

El programa Llambordes 

Llambordes és un programa del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Reus que té per objectiu “donar suport, promocionar i fomentar qualsevol expressió artística al carrer feta per joves artistes”. Dins d’aquest programa, s’han realitzat accions com la Womart (que va portar l’artista argentina Hyuro a pintar un mural a la façana del Casal de Joves la Palma), Paret Oberta (que pretén organitzar trobades per repintar parets) o la ja esmentada Street Gallery, present al carrer Pere Òdena i al carrer del Vapor Vell. 

A poc a poc, sembla que Reus camina cap a una ciutat més oberta a l’art en totes les seves formes, amb una clara voluntat de cedir espais a joves artistes locals amb ganes de compartir les seves habilitats per dibuixar una ciutat més acollidora.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics