Divendres, 16 d'Agost de 2024

Polítiques de joventut, un debat necessari

27 de Maig de 2021, per
  • El regidor Daniel Marcos i el periodista de Reusdigital.cat Marc Busquets

    PSC Reus

Va ser al ple municipal del passat mes d'abril quan el regidor del PSC Reus Daniel Marcos va presentar una proposta per "combatre la precarietat laboral" dels joves en un context com l'actual, marcat per les conseqüències també emocionals de la pandèmia. Aquest la descriu com una iniciativa "ambiciosa" articulada a partir de quatre grans àmbits (eradicació de la probesa; bona salut; feina digna i reducció de la desigualtat) dels quals se'n van derivar fins a 17 punts d'acord, des de la promoció d'habitatge fins a facilitar l'accés a la cultura, tot passant per ampliar també l'oferta formativa a la formació professional, entre altres. Va tirar endavant amb el suport unànime del plenari, si bé el govern hi va introduir una esmena per vehicular les mesures a través del nou Pla local de joventut

Colpejats per dues crisis

Marcos apunta a Reusdigital.cat que al llarg del mandat, i a partir de la incorporació de joves a l'executiva i al grup municipal socialista, "hem volgut tenir una perspectiva del que estan passant" els reusencs d'entre 18 i 35 anys. "A tots els debats, les necessitats del jovent hi apareixen. De fet, i ni que sigui a través de precs o preguntes, als plens intentem reflectir sempre les demandes del col·lectiu", matisa. Tot plegat, assegura, perquè "al ple no se'n parla gaire, de polítiques de joventut". 

La "necessitat" de plantejar una moció com la presentada a l'abril, diu Marcos, va venir donada per la situació actual. "No hem d'oblidar que els joves són un dels col·lectius més afectats per la crisi sanitària, i el que és pitjor, en uns anys ja n'han patit dues", apunta en al·lusió a l'econòmica, de fa uns anys. Si mirem enrere, els joves d'entre 16 i 18 anys que volien una feina cap al 2011, o trobar un habitatge, "es van trobar que no van tenir cap oportunitat per sortir-se'n", manifesta el regidor socialista, el més jove al saló de plens als seus 28 anys. 

'El jovent haurà de marxar'

I quan la crisi econòmica va anar a la baixa "i vam detectar certa tendència a la recuperació", la irrupció de la covid "ens ha tocat de ple", lamenta. "La precarietat laboral és manifesta; el que volíem, per tant, era debatre la situació que tenim a Reus", explica Marcos. "Però el problema és que a nivell local no hem trobat dades, així és que molts dels punts expositius de la moció els vam fer a partir de les dades catalanes", argumenta. Si bé satisfet per l'aprovació de la moció Marcos, aquest exposa que no se sap de quina manera les propostes fetes es "manifestaran al Pla local de joventut". 

"El que volem, de cara a futures sessions, és que hi hagi debats més profunds sobre el jovent", avança el socialista. En aquesta línia, Marcos aplaudeix que el govern ja impulsi polítiques per a joves "en matèries com l'ocupació, però s'ha d'anar més enllà, perquè de gent que no té feina n'hi ha molta". És pel que a l'habitatge, amb tot, on el regidor hi troba "el gran problema". "Si no es desenvolupen les polítiques adequades, el que acabarà passant és que el jovent haurà de marxar de la ciutat. Ja abans de la pandèmia, si buscaves pis, el que hi havia era justet, i de 400 euros mensuals en amunt. Què has de fer, si no hi arribes? Marxar", analitza. Per tot plegat, assegura, "és lògic que hi hagi joves que se sentin abandonats per la política i per l'administració. Si no la política no els crida, si no els apel·la directament, la desafecció anirà a més", conclou. 

El nou Pla local de joventut

Al seu torn, i en una recent entrevista concedida a aquest mitjà, el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, va assenyalar que la moció "ens va sorprendre per àmplia i inconcreta, al mateix temps, el que dificulta el debat seriós sobre polítiques de joventut. Si parlem del jovent, parlem-ne, però amb ordre. La moció tenia tal amplitud que si l'haguéssim desgranat hauríem pogut donar resposta a la totalitat de les qüestions que s'hi plantejaven, perquè de polítiques per al jovent se n'estan fent". 

"El que vam defensar des del govern és que les aportacions del PSC eren molt interessants, i que valia la pena introduir-les al procés de reflexió que ha de derivar en la confecció del Pla local de joventut. És a dir, vam donar-hi suport perquè tot allò que es va proposar serà estudiat per analitzar com es pot introduir al document", va explicar. Finalment, va indicar que "el més interessant" del debat introduït per Marcos és que "va descriure una realitat que afecta els joves, que per la situació de la covid-19 han vist com s'ha agreujat la seva precarització". En tot cas, va defensar l'acció de les regidories des d'on es desenvolupen projectes de tot tipus adreçats als joves. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges