Dimarts, 23 de Juliol de 2024

Què cal fer, durant el simulacre de risc químic al Camp?

25 d'Octubre de 2022, per Marc Busquets Obré
  • El responsable territorial de Protecció Civil, Joan Ramon Cabello, amb la regidora de Seguretat, Dolors Vázquez

    MBO

La sala d'actes de la Cambra de Comerç de Reus ha acollit, aquest migdia de dimarts, una sessió informativa sobre el simulacre de risc químic al Camp de Tarragona previst per a la tarda del 2 de novembre. Hi han intervingut la regidora de Seguretat de l'ajuntament de la capital del Baix Camp, Dolors Vázquez; el responsable territorial de Protecció Civil, Joan Ramon Cabello; i el tècnic municipal Manel Marquès. 

A Reus, el polígon Alba



Vázquez ha exposat que des de l'ajuntament es considera "molt important" informar la població del simulacre, i ha precisat que aquest afectarà "tan sols una part del polígon Alba" que pertany al terme de Reus. En aquesta línia, Marquès ha avançat que "en pocs dies" han de començar les tasques per instal·lar un parell de sirenes a la ciutat: una al Mercat del Camp, i l'altra al Tecnoparc. Una tercera, aquesta a Vila-seca, també serà audible des de la capital del Baix Camp. 



Cabello ha fet l'exposició més tècnica. Ha indicat que al Camp hi ha establertes 52 indústries, i que algunes "són properes a nuclis de població importants". Davant la possibilitat d'un accident (que podria manifestar-se amb fuites, explosions o incendis), des de Protecció Civil s'ha volgut posar l'accent en l'existència del Plaseqta i la coordinació necessària entre els diversos agents (de les empreses als ajuntaments) per garantir la seguretat dels béns i de les persones. 

65.000 persones



Cabello ha assenyalat que, en cas de produir-se un accident químic, el protocol d'actuació és "molt clar". D'aquesta manera, s'activaria el Plaseqta, al lloc dels fets l'empresa corresponent hauria de fer el mateix amb el seu pla d'autoprotecció i, finalment, i en funció de la gravetat, les diverses administracions locals donarien les ordres pertinents als seus respectius veïnats. El responsable territorial també ha fet una demostració sobre els avisos acústics que sonaran (el d'alerta i el de la fi d'aquesta) i ha precisat que al territori hi tenim 45 sirenes. Els municipis que podrien veure's afectats per un hipotètic accident són 31. 

Quant a les pautes adreçades a la ciutadania, Cabello ha manifestat que "la més adequada" és la de confinar-se a casa "fins que passi l'alarma". En aquesta línia, ha aconsellat "estar pendent" dels canals informatius de l'administració per saber, en tot moment, l'abast de la situació. Pel que fa al simulacre del 2 de novembre, començarà a les 6 i a dos quarts de 7 sonaran les sirenes (se n'activaran una vintena). Al sector del polígon Alba al terme de Reus la sirena que avisarà els presents es troba, de fet, a Vila-seca. Són uns 65.000, segons els càlculs de Protecció Civil, els veïns del Camp als quals s'adreça el simulacre. 

Cabello també s'ha referit al sistema d'avisos que s'estan enviant a la població, per SMS, i que es troba "en fase de prova". La valoració del simulacre es farà més endavant, a través d'una enquesta que es podrà respondre en línia. De cara al 2023, des de Protecció Civil s'ha avançat que ja es treballa per fer un nou simulacre. La voluntat, ha conclòs el seu responsable territorial, és que se'n faci un d'anual. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges