Simplificar i agilitzar l'obertura d'una nova activitat. Aquest és l'objectiu del sistema de Finestreta Única Empresarial (FUE) que l'Ajuntament de Reus està implantat des d'inicis d'any i que entrarà en funcionament a partir de l'agost, segons ha explicat a Reusdigital.cat el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio. La FUE és una plataforma impulsada per la Generalitat de Catalunya, que permet als ens locals gestionar via telemàtica tots els tràmits relacionats amb nous negocis, però també amb arquitectura i urbanisme i altres àrees dels consistoris. "A finals de 2011 es va aprovar una moció del grup municipal d'Ara Reus i ara la convertim en acció de govern, amb l'objectiu de facilitar la feina al sector empresarial i captar nova activitat", ha afirmat Rubio.
La FUE permet que sense necessitat de presència física, la persona pugui presentar tota la documentació via telemàtica, adaptada a la legislació actual i sempre i quan l'activitat sigui inocua o de baix risc. "Hem anat dues vegades a veure el sistema de la Generalitat i ara el departament d'informàtica l'està adaptant al nostre sistema", ha indicat Rubio, qui posa l'exemple d'una persona que vol obrir un forn de pa. La finestreta única condueix al sol·licitant i li pregunta quants metres té el local, quants Kilowatts es consumirà i quines són les necessitats tècniques.
"La FUE fa les mateixes preguntes que les que faria una persona, et condueix cap a la documentació que has de presentar, i després, es pot enviar via telemàtica o imprimir-la i portar-la directament a la regidoria", indica Rubio. A més de l'adaptació informàtica, ara hi ha un equip de responsables, dins de les àrees de Medi Ambient i Arquitectura i Urbanisme que estan elaborant les diverses possibilitats dels tràmits i introdueixen les diferents rutes burocràtiques que ha de seguir la persona que vol obrir el nou negoci.
La finestreta única ha de simplificar al màxim el temps d'espera per tal de fer els tràmits burocràtics, que ara, normalment, passen per la confecció de l'expedient, l'estudi per part d'un tècnic i la inspecció posterior. La FUE permet fer tots els passos de forma més ràpida, això sí, donant una responsabilitat més gran a l'emprenedor, que ha d'estar segur que compleix tota la normativa. Avui en dia, ja es pot obrir una activitat inocua o de baix risc en 24 hores, però a partir de tràmits físics.
Diverses fases per millor l'atenció als emprenedors
Durant aquests mesos, el regidor també té com a objectiu la consolidació de l'Oficina Tècnica Empresarial (OTE), formada per quatre tècnics de Via Pública, Arquitectura i Urbanisme i Medi Ambient, per tal de "professionalitzar-la i fer-la més multidisciplinar". Així doncs, l'OTE passarà a ser una unitat funcional de l'Ajuntament de Reus, un fet que suposa un reconeixement laboral per als treballadors i avança el seu futur creixement.
Un cop la FUE i l'OTE estiguin a ple rendiment, la següent fase que es planteja Rubio es la de fer modificacions en l'àrea de les inspeccions dels negocis: "hem de veure com adaptar els inspectors per zones de la ciutat, buscar que els que portin bars puguin fer més activitats i hi hagi un perfil més multidisciplinar. No obstant, aquests canvis encara s'han de posar damunt de la taula".
L'objectiu de Rubio és reduir el temps d'espera per fer una inspecció a un negoci, que actualment se situa en un parell de mesos. "Que qualsevol modificació que s'hagi de fer de l'activitat una vegada aquesta funciona, sigui el més aviat possible", assegura el regidor.
Per últim, el sistema de la FUE també permetrà, en breu, que qualsevol quota o taxa de la Generalitat o dels ajuntaments es pugui pagar de forma telemàtica, a través del mòbil, com qualsevol altre pagament d'una línia oberta. Per tant, aquest també hauria de ser l'escenari a Reus en un futur.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics