Dimecres, 15 de Maig de 2024

Reus inverteix 175.000 euros per recuperar el Castell del Cambrer

Les obres a l'edifici, el més antic de la ciutat, començaran al primer trimestre de 2018 i s'allargaran uns tres mesos

27 de Juliol de 2017, per Marc Busquets
  • Simulació de la primera planta del Castell del Cambrer

    Cedida

  • Massó, Bosques, Caelles i Pellicer, a la presentació del projecte

    Cedida

L'Ajuntament de Reus s'ha decidit a recuperar el Castell de Cambrer "per a la ciutadania", segons ha assenyalat aquest dijous al matí l'alcalde de la capital del Baix Camp, Carles Pellicer, acompanyat per la regidora de Cultura, Montserrat Caelles. L'equipament, que durant els últims anys "tan sols ha estat ocupat en ocasions puntuals", serà objecte d'una sèrie de treballs de remodelació i adequació a la normativa vigent per convertir-se en un equipament cultural a partir del proper Sant Jordi, segons les estimacions municipals. "Si pot ser abans, serà abans", ha matisat el batlle. En total, la inversió serà de 174.784,50 euros (IVA inclòs) i preveu actuacions com la reforma de l'ascensor, l'adaptació de l'estructura per complir amb la legislació en matèria d'evacuació en cas d'incendi i la instal·lació d'un nou sistema d'il·luminació. El Castell de Cambrer és Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) des de 2.005.

Dues plantes polivalents

Pellicer ha apuntat que "l'alta demanda" del teixit cultural de la ciutat per disposar de nous espais on poder desenvolupar tot tipus d'activitats ha incentivat el projecte de recuperació del Castell, construït el segle XII i que "té un gran valor simbòlic que ara volem posar en relleu", en paraules del batlle reusenc. Les obres, encarregades per la regidoria d'Urbanisme, s'han plantejat principalment per adaptar les instal·lacions a la normativa en vigor. "Ens posarem guants de seda per treballar en un espai com aquest", ha assenyalat l'arquitecte municipal, Gabriel Bosques. L'historiador Jaume Massó també ha estat present a la presentació del projecte per explicar de manera resumida la història de l'edifici.

El Castell de Cambrer deu el seu nom al canonge Cambrer de Tarragona, un dels dos senyors feudals de la vila de Reus a finals del segle XIV (l'altre era el castlà). La desfeta física del recite original va començar a produir-se a començaments del segle XVI, i fins al segle XVII es van anar venent diverses dependències (a tocar s'hi construïa la Prioral) fins que l'edifici va quedar reduït a l'actual casa del número 4 de la plaça del Castell. Des de llavors, la finca va anar degradant-se i no va ser fins al 1922 que l'arquitecte Jeroni Martorell va presentar una proposta de recuperació. Joan de Dalmau va adquirir el Castell el 1941 i vuit anys més tard el va cedir a la ciutat per tal que ja al 1950 l'arquitecte municipal Antoni Sardà el restaurés. Ramon m. Aragó va ser l'encarregat d'un nou projecte de remodelació, el 1965.

Les obres es van aturar una dècada i l'edifici va estar sense sostre, fins que finalment va ser inaugurat el 1986 com a Arxiu Històric Comarcal i Municipal. Per problemes d'espai, però, part de la documentació es va traslladar des del 1993 i a poc a poc va anar quedant en desús. De fet, i durant aquesta última etapa, ha acollit de manera temporal l'oficina de cites culturals com el festival Trapezi. Per tot plegat, ha apuntat Pellicer, "recuperem un espai que té una llarga història" i que amb la remodelació "serà polivalent". La intenció és que la planta baixa aculli exposicions i altres activitats, mentre que la primera s'hi podran fer actes més singulars i adreçats a un centenar de persones com a màxim. El nou espai ha estat batejat com Centre Cultural Castell del Cambrer.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Castell del Cambrer Reus Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

PITU Casanovas  28 de Juliol de 2017

Es correcta el tema del any

Es correcta el tema del any 1965, jo vaig vendre l,ascensor, que es de tres personas, no crec que estigui malament ja que moltes personas no saben on está, si voleu vindrem a mirarlo

jijij  28 de Juliol de 2017

quina vergonya

invirteix aixo en la neteja dels carrers,....sr alcalde ...que dona fastic reus...i la pudor a pixades dels nous vinguts...que no tenen lavabo....o per donar mes material a la policia,,,que dona pena...

Joan Anton Carricondo Oyonate  27 de Juliol de 2017

Una bona actuació!

Dedicar aquest històric edifici, al cor de la ciutat, per activitats culturals, és un bon exemple a seguir per remoure i reviscolar la cultura i les activitats reusenques que, a ben segur, aportarà bons fruits. És un punt magnífic per a usos múltiples i variats de tota mena. Caldria obrir el seu ús futur a iniciatives ciutadanes.

Reportatges