Diumenge, 21 de Juliol de 2024

Reus s’acomiada de Ramon Ferran

03 de Gener de 2015, per Josep Gallofré / Anton Baiges
  • Reus perd un referent en la cultura

    Josep Gallofré

  • Cerimònia del difunt a la Prioral de Sant Pere

     

Molts reusencs han volgut donar l’últim adéu a l’artista local Ramon Ferran Pagès, en la cerimònia del funeral que ha tingut lloc aquest dissabte a la Prioral de Sant Pere, que ha estat plena a vessar. Entre els assistents, a més de la família i amics, han estat presents una bona representació del món artístic, cultural i polític de Reus.

La cerimònia ha estat concelebrada i presidida pel mossèn Creu Sàiz Ruiz, qui ha recordat el "saber fer" del difunt i els molts treballs fets per l’escultor reusenc en detalls artístics de la Prioral, com la restauració d'uns àngels de pedra de l'antic púlpit o una pintura d'un Sant Crist que hi ha a la sagristia de la capella del Santíssim, així com l'obra escultòrica i pictòrica del Santuari de Misericòrdia. Persona molt vinculada als moviments cristians de base progressistes, darrerament col·laborava amb el Grup Joan XXIII i el Moviment d'Atenció al Pres i Necessitat, entre d'altres. 

Ferran fou regidor de Cultura en el primer ajuntament democràtic de 1979 al 1983, com a representant de l'aleshores Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), posant les futures bases d'una nova política cultural que impulsà la recuperació del patrimoni local, amb les institucions pròpies de la ciutat, i una clara voluntat de participació ciutadana, alhora que un radical sentit de catalanitat, com ara en la recuperació de la toponímia històrica dels carrers i places del nucli antic de Reus o el foment de la cultura popular i tradicional que s'havia perdut.

Artista destacat i reconegut com a escultor i medallista, en múltiple facetes, aprenent de mestres com Pau Figueras, Modest Gené, Pere Vidiella, Lluís Ferré, Ferré Revascall o Emili Argilaga, en el recer del Centre de Lectura, del qual n'era soci d'honor, participà en diferents certàmens artístics nacionals i internacionals, i fou l'impulsor de la creació de l'Escola d'Art i Oficis de la Diputació de Tarragona, del qual en fou el primer director, l'any 1979. La seva obra més popular, sens dubte, fou l'elaboració de les parelles dels Gegants Negres i Japonesos, a més de fer les rèpliques de les altres parelles més antigues.

En la part final de l'ofici, un representant de la família ha fet lectura d’una cançó de bressol dedicada al difunt i ha agraït el suport rebut. A la sortida, els 'seus' Gegants Negres i Japonesos han ofert un ball d’honor a qui fou el seu creador.

Fill il·lustre de Reus

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Reus d’aquest passat divendres ha acordat nomenar Ramon Ferran, fill il·lustre de la ciutat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges