Divendres, 29 de Març de 2024

Àlfred Pitarch (Llista Unitària): ‘Que a Reus hi hagi moltes opcions a votar és bo’

24 d'Abril de 2015, per Enrique Canovaca
  • Àlfred Pitarch, alcaldable de Llista Unitària

    Enrique Canovaca

Per què heu escollit el nom de Llista Unitària?

Volíem un nom que fos representatiu del que estem fent: unir esforços de gent que està per tirar endavant la ciutat. També per gent que està per tirar endavant el país en el procés d’independència. És una coalició, amb gent independent i que provenim d’ERC, gent de Solidaritat, del Bloc Municipal, exmilitants de Convergència i d’altres partits, i que aquí s’han sentit representats.

Quines són les principals diferències d’acció política en relació als partits dels quals provenen?

La nostra proposta de ciutat, que és el que ens interessa ara mateix, és de tirar-la endavant de forma molt pràctica sense deixar de banda els valors d’igualtat. De tots els valors que arrosseguem del socialisme i d’Esquerra Republicana. Una política que aposti molt clarament per fer aixecar aquesta ciutat que està en un període molt pla. Fem política activa, que no siguin només paraules sinó fets, i rellançar la ciutat econòmicament, culturalment i també socialment, ja que encara hi ha sectors socials que estan patint i molt. Això, sense deixar de banda altres temes també prioritaris com salut, educació i d’altres camps. Però anem molt a una política efectiva i que aposta per la regeneració democràtica. No entrem en les velles polítiques del passat, que no ens porten a res. Apostem per gent nova, gent que mai ha tingut càrrecs polítics, gent fresca que s’estima Reus i que s’estima Catalunya.

La regeneració, el sobiranisme, la participació… Són punts coincidents en moltes candidatures a Reus. Per què no s’ha aconseguit una gran coalició?

Jo sóc partidari de la unió per empènyer. Quan fa pocs dies era cap de llista d’ERC també era el meu objectiu i també teníem bones converses amb companys de Reagrupament, Solidaritat i d’altres formacions per ampliar un gran espectre de regeneració democràtica. No ho hem pogut fer des d’ERC per causes que no val la pena ni explicar perquè al final has de passar pàgina i mirar endavant, i finalment hem apostat per la gent realment que està decidida a fer les coses bé. Gent honesta, gent treballadora, que tracta bé els seus i els seus habitants. Perquè un partit que tracta malament els seus, què farà amb la ciutadania? Cal fugir d’això. Sense crostes, sense hipoteques i sense deutes a nivell personal.

Un partit netament municipalista té més llibertat d’acció?

Naixem de zero quant a coalició, però no en pel que fa a valors i ideari. Tots som gent amb vocació de servei, jo he treballat per la ciutat, molts venim del món associatiu i dediquem moltes més hores fora de la feina que no a la mateixa feina ajudant els altres i fent que la ciutat millori.

La campanya estarà marcada per l’eix sobiranista. Com actuaran i què demanaran a la resta de candidatures?

Hi ha una part bàsica que és fer un programa, però, certament, tindrà un pes important tot el tema nacionalista. No ens en podem escapar i hi ha molts que hi creiem. També tenim a la vora el 27S, que volem que tingui un resultat favorable per la constitució d’aquest país independent. Nosaltres, com a Llista Unitària, també incorporem les propostes de l’Assemblea Nacional Catalana que van encaminades a coses que ara a Reus no tenim. La primera és entrar a l’Associació de Municipis per la Independència; la segona, a seguir les directrius que derivin del 27S encaminades al procés de sobirania, i, tercera, que en cas que passi que ens congelin l’autonomia, els càrrecs que sortim elegits ens aglutinem en assemblea d’electors per tirar endavant el procés de país.

Veus essencial que Reus tingui un govern plenament sobiranista a partir del 24M?

Si volem un país independent, sí. Perquè el país es farà des dels pobles i ciutats de Catalunya. Que a ningú se li escapi que Reus és una de les places importants d’aquest país nou que volem fer. Així mateix ens ho va demostrar el nombre de vots pel Sí-Sí durant el 9N a Reus, amb més de 23.000 persones. És una xifra gens menyspreable. Per això parlem de rellançar la ciutat, però en el marc d’un nou país.

Per tant, si vostès són decisius, això serà clau a l’hora d’escollir alcalde o formar govern.

Evidentment. Nosaltres aspirem a treure el màxim de regidors possibles i si volem ser agosarats, obtenir l’alcaldia, per què no? Ningú té pronòstics sobre el 24 de maig i per tant està tot molt obert. Si hem de fer acords per governar, nosaltres ens entendrem amb aquella gent, partits o coalicions que estiguin per aquesta labor de ciutat i de país.

Se sent còmode o proper a les polítiques de CiU durant el present mandat, havent pactat amb el PP, trencant després…

Va bé parlar d’això perquè Convergència també ha tingut dues cares. A nivell de ciutat, ha tingut una cara i a nivell de país, n’ha tingut una altra. El president Mas li està tocant encapçalar aquest procés de país, des d’un partit que no és el nostre, ni era el meu anteriorment. Això és bo per tots els ciutadans que volem que Catalunya sigui un estat independent. I, per altra banda, hi ha el que per nosaltres és un greu error de Pellicer, aquí, a Reus, pactant amb un PP contrari a aquest procés. Jo mateix vaig assistir a la presentació del candidat Carles Pellicer, amb el president Mas, i allà hi vaig escoltar dos discursos diferents també. Entenc que hi ha també un nucli, i unes bases, que pensen en clau de país igual que nosaltres. Per tant, veurem d’aquí al 24M quin és el pensament que porten en ment els altres partits.

En clau ciutat. Quins seran els seus principals eixos programàtics?

El principal problema que tenim a la ciutat és l’econòmic i l’elevada xifra d’atur a la ciutat. Tenim més de deu mil aturats i això ja perdura massa en el temps. Tenim en el programa polítiques encaminades a reduir aquest nombre d’aturats, facilitar tràmits per crear nous negocis, fer rebaixes fiscals a determinats indrets perquè s’instal·lin nous negocis, facilitar l’entrada de noves empreses als polígons industrials que tenim buits, més formació als aturats… Tenim una bateria de propostes encaminades a rellançar econòmicament la ciutat en els diferents àmbits de comerç, turisme, indústria i serveis.

I què més?

Això va acompanyat de l’altre gran àmbit de la ciutat que és el vessant cultural. Ara el tenim descuidat i hem de tornar a ser aquell referent cultural que porti gent aquí, que faci que també rutllin els teatres, els nostres artistes, les nostres entitats associatives, que en tenim un munt, i que s’està perdent. Fer referent l’artista universal que tenim nascut a Reus, que és en Gaudí i a vegades ens n'oblidem. Tenim un artista mundialment conegut i que no l’utilitzem per fer-nos atractius. Això passa per una política agressiva de marca de Reus com a ciutat comercial i ciutat també d’en Gaudí.

A finals del 2015 es preveu la implantació del centre comercial de Metrovacesa. Quines propostes comercials fareu al respecte?

De fet, nosaltres no estàvem d’acord amb l’arribada de Metrovacesa. Si haguéssim pogut, l’hauríem evitat. El que sí podem fer políticament, des de Llista Unitària però també des de la resta de grups que hi hagi en el proper Ajuntament, és vigilar què passa allà. Imagina que el que es munta allí desmunta tot el comerç de Reus, de barris, que també tenen molts problemes per sobreviure. Això seria un fracàs polític estrepitós. Aquest centre comercial s’ha posat en uns terrenys públics que sí, va ser obra de governs anteriors, però ara aquí seria irresponsable no actuar si això genera problemes. El que allà hi vagi finalment han de ser activitats complementàries, que portin gent a la ciutat, i això passa per parlar molt amb els diferents agents comercials que hi actuïn. Pel mateix agent comercial no li interessarà perjudicar a la competència, el que cal és una bona competència.

L’Aeroport de Reus ha perdut pistonada, sobretot, pel desinterès creixent de Ryanair. Què cal fer per reactivar-lo?

El que voldríem, si assolim la independència, és tenir competències directes sobre l’aeroport. Això respondria la pregunta. Però, mentre això no passa, cal insistir políticament perquè a l’Aeroport hi hagi desenvolupament tant comercial com industrial. Hi ha un gran nínxol de mercat amb la indústria a l’aeroport, que a dia d’avui no tenim. També cal treballar molt políticament perquè tenim terrenys per generar indústria al voltant de l’Aeroport, sigui amb aeronàutica o amb altres tipus de negoci. També tenim els estudis d’aeronàutica, que caldria potenciar. Són estudis que es podrien complementar amb la Formació Professional. Un fet que ens permetria ser referent amb diversos temes relacionats amb l’Aeroport i que ara no s’estan fent. I són coses que no s’han fet perquè els polítics no s’hi han posat seriosament. Ho han vist molt complicat i ho han deixat estar.

Com valora la situació econòmica actual de l’Ajuntament?

Aquest últim govern de Pellicer es vanta d’haver reduït el deute. Sí que és cert que estava molt disparat, però això tampoc és per posar-se medalles. El difícil és mantenir constant el deute, que ens deixin pagar, i això els que tenim empresa ho sabem prou bé. Hi ha molts temes pels quals no s’ha lluitat, s’han anat perdent a poc a poc… I ara sí que s’ha vist forçat a allargar aquest darrer deute, que ha costat vora els 34,9 milions d’euros, perquè s’ha vist entre l’espasa i la paret. Hi ha d’haver una política acurada de no disparar el deute i que reverteixi aquestes accions a la societat. I, si això dóna per fer inversions, es fan. A vegades no es tracta de fer inversions sinó de saber reutilitzar bé els espais que tenim i ara mateix tenim molts espais públics que no acaben de ser rendibles econòmicament ni donen benefici al ciutadà.

Es refereix a la Fira de Reus?

Per exemple. Ens hauríem de posar a treballar. Vam fer una fira molt gran per poder atraure esdeveniments importants i no se n’estan organitzant. Si fem que Reus sigui potent econòmicament podrem convèncer els agents de mercats perquè aquí s’instal·lin fires internacionals potents i que no s’ho quedi tot Barcelona. Ja sabem que a fira Barcelona també li costa tirar endavant, però políticament t’ho has de treballar. Si aquí som bons en nutrició, salut, tenim l’hospital… També seria important fer fires encaminades en això.

L’àmbit sanitari és un dels altres grans eixos de ciutat. Vostè ha criticat la gestió feta a l’Hospital Sant Joan, l’eliminació de Shirota Functional Foods… Tal com estem ara, què cal fer mirant al futur?

Passa pel mateix. Tenim un gran hospital que l’hem de dotar de contingut i gestionar-lo millor. Reforçar la Universitat i els estudis de Medicina; reforçar el Campus de Bellissens, on ara hi ha una altra incongruència: tenim els estudis d’Econòmiques al costat de l’Hospital, i Medicina se’ns ha quedat al centre. Allò és un hospital universitari que l’hem d’aprofitar més i dotar-lo de recursos. No volem que hi hagi més malalts! Tant de bo l’Hospital no l’haguéssim d’utilitzar pel que fa a pacients, voldria dir que estem bé de salut. Però tenim un hospital preparat per quan la gent realment ho necessita pot atendre tota la comarca i, a més a més, ser potència d’estudi i universitari que hauríem de dotar de contingut. Això ho teníem amb Shirota, a la zona del Tecnoparc, però per una voluntat política es va aturar. Així, també retallo jo deute! Al voltant de l’hospital, l’hem de nodrir d’empreses d’investigació, d’aparells quirúrgics, etc.

Es preveuen unes eleccions amb moltes candidatures i uns resultats molt fragmentats. Com ho veu?

Que a Reus hi hagi moltes opcions a votar és bo. D’entrada, com a Llista Unitària nosaltres som un projecte molt seriós, d’un espai polític molt important i treballarem molt perquè ens voti com més gent millor. Jo penso que tenim el millor programa, molt ampli i molt unitari de ciutat i país, que la resta de partits no porten. Al final, la gent no és ximple, cada persona és un vot, i el 24M anirà amb el vot pensat i votaran amb conseqüència. Que votin el que creguin.

La seva aspiració és entrar a l’Ajuntament.

Evidentment, quan un es presenta és perquè creu que té un suport i té possibilitats d’entrar a l’Ajuntament i fer-hi bona feina, per ajudar a què les coses vagin molt millor.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

August  24 d'Abril de 2015

Ell estava al govern

El Sr. Pitarch estava a l'equip de govern tripartit ambcERC quan es van fer totes les obres que ara critica. Inclòs Metrovacesa. Què hi deia llavors? Jo no el vaig sentir dient res en contra.