Dijous, 25 d'Abril de 2024

Roger Pla: ‘Esperem contractar més activitat a l’Hospital de Reus abans d’acabar l’any’

El delegat de Salut assegura que no hi haurà canvis en el model de finançament, així que el centre hospitalari reusenc continuarà sent de nivell 4

13 de Setembre de 2016, per Enrique Canovaca
  • Roger Pla, a la seu de la delegació de Salut al Camp de Tarragona

    Enrique Canovaca

El delegat de Salut al Camp de Tarragona, Roger Pla (61 anys), és un cirurgià amb àmplia experiència en la gestió sanitària de tot el sud de Catalunya. Ha estat, entre d’altres càrrecs, cap del servei de cirurgia a l’Hospital Pius de Valls; director mèdic de l’Hospital Sant Joan de Reus;  director del pla oncològic de Catalunya; subdirector quirúrgic a l’Hospital de Bellvitge, i gerent de Salut a les Terres de l’Ebre. A més, la seva carrera professional es va iniciar a l’Hospital de Joan XXIII. Amb aquest currículum, Pla assumeix ara la direcció del departament de Salut al Camp de Tarragona, amb la clara advertència que la seva gestió passarà per damunt de les disputes territorials i que mai ha rebut cap pressió de la conselleria per afavorir a uns o altres. A la vegada, Roger Pla assegura que l’Hospital de Sant Joan en cap cas desapareixerà, que el seu departament espera contractar nous serveis necessaris al territori abans d’acabar l’any i que, a hores d'ara, no es planteja un canvi en el model de finançament.

Quin és el posicionament del departament de Salut davant del dèficit de l’Hospital de Sant Joan?

Com tot a la vida, les causes d’aquest problema són diverses. Un dels factors més importants per al dèficit és el finançament, llavors hem de pensar si estem donant els recursos necessaris per tirar endavant l’hospital. També ens hem de preguntar com funciona centre hospitalari, si pot millorar i si hi ha càrregues financeres que llastren els seus resultats. Els problemes són diversos i els estem tractant de resoldre un a un. Sí que puc dir que l’Hospital de Sant Joan de Reus no farà fallida ni tancarà, més amb la seva importància  en l’àmbit de la demarcació en aspectes com l’oncologia o la radioteràpia.

Per on passa la contractació de nova activitat a l’Hospital de Sant Joan?

Ha de passar per aquelles coses necessàries al Camp de Tarragona i que no estan contractades. No ens hem d’inventar cap activitat per eixugar el dèficit perquè no seria ni transparent ni un bon ús del recurs públic. Tots sabem, per exemple, que a l’Hospital de Reus es realitza una cirurgia d’obesitat mòrbida amb alts nivells qualitatius i que hi una demanda important. Per tant, el centre hospitalari es pot convertir en referència al Camp de Tarragona i a l’Ebre. Els diversos hospitals del Camp de Tarragona tenen uns requeriments i necessitats que es van resolent... Perquè no generar també una cirurgia plàstica i reparadora per a tot el Camp? Hem de finançar tots aquells serveis que tenen demanda, ajustar-los amb un ull de proximitat.

Quin és el calendari per tal de concretar aquests nous serveis?

Esperem que abans que s’acabi el 2016 tinguem aquesta concreció... Hi estem treballant en aquests temes.

La conselleria s’ha plantejat modificar el sistema de finançament dels hospitals?

Continuarà igual. Aquesta pregunta s’ha fet. No tornarem a remirar els nivells assignats als hospitals. Sí que està damunt de la taula valorar si el finançament per càpita pot ser un bon instrument per conèixer els recursos que calen en cada regió sanitària.

Però això no seria tornar al model anterior?

No hi haurà una revalorització dels nivells. Sí que està en discussió si el model per càpita es pot recuperar en un futur. Aquest ve determinat per una sèrie de paràmetres. Primer es divideix el pressupost pel nombre de catalans i surt un quocient que s’ajusta en base a molts factors, que no són gens fàcils. Es pot ajustar per la piràmide poblacional –a més gent gran més recursos; pel nivell socioeconòmic –si és més baix més necessitats; per la densitat de població –a densitats més baixes més recursos, o fins i tot, alguns parlen del nivell cultural. El repartiment de diners per càpita és complex. No canviarem el model, l’acceptem, però en un futur ens plantejarem si el podem millorar.

A Reus ha aixecat molta polseguera que l’Hospital de Sant Joan tingui el mateix nivell que el de Santa Tecla. Què n’opina al respecte?

Aquesta polèmica m’ha arribat. Els nivells s’han adjudicat segons uns paràmetres objectius, sí que és veritat que el vano és ample i l’hospital de Reus està al mateix esgraó que el de Santa Tecla... De totes formes, ja et dic que com a conselleria no ens plantegem revisar aquesta situació perquè els paràmetres són molt clars i objectius. Seria entrar en una discussió feixuga. No obstant, la transparència en el repartiment de recursos és un objectiu de la conselleria.

Fa uns mesos, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va fer unes afirmacions dient que la nova conselleria esta afavorint Reus en detriment del seu municipi. Què té a dir?

No és així, en absolut. Les ordres que rebo són de transparència i equitat. En cap moment he rebut cap pressió per afavorir a ningú. El meu cap immediat, el conseller, no m’ha donat mai cap indicació en aquest sentit.

Com es pot teixir una millor coordinació sanitària entre Reus, Tarragona i l’Ebre?

Has de tenir uns ‘key points’ (punts clau). En primer terme, s’ha de valorar el concepte de salut, en segon, l’impacte de la salut en el sistema sanitari, i en tercer, l’equitat, és a dir quin paper juguen els impostos dels ciutadans en l’economia de les institucions sanitàries, que és total... A partir d’aquí es poden plantejar una sèrie de premisses: Les coses que planifiquem són bones per a la gent? Com impacten aquestes coses en els familiars dels pacients i els cuidadors? Com impacten en els professionals? Si fins ara hem tingut respostes positives, ens hem de plantejar les conseqüències per al sistema de proveïdors, a través dels fluxos econòmics, i finalment, l’impacte en els territoris. Sempre he dit que em donen igual les baralles que hi puguin haver entre Reus i Tarragona, hi estic en contra, però s’ha de trobar un equilibri territorial. Per últim, cal valorar si totes les decisions que prenem són sostenibles. És una pregunta que ens hauríem d’haver fet en el passat.

Ha influït negativament la pròrroga dels pressupostos per contractar més activitat a l’Hospital de Sant Joan?

Que hi hagi més recursos sempre ajuda. És positiu. Sí que és veritat que venim arrossegant un temps de no creixement del pressupost i si no ha passat res des d’un punt de vista de la qualitat de l’assistencial és perquè en el moment de diagnosticar i cuidar el malalt, tothom és professional. Quan un metge opera no l’importa la seva retallada salarial.

Llavors, un acord de pressupostos entre Junts pel Sí i la CUP de cara el 2017 certificaria una major aportació econòmica per Reus?

Si tenim més recursos, indiscutiblement, podrem fer més coses. Necessitats hi ha i les anirem resolent.

Per últim, com creu que ha d’afrontar la Generalitat la gestió de l’Hospital de Móra, a partir de 2018 i després que Reus hagi traspassat 4 milions de dividends de Gecohsa?

Del trasllat de dividends em vaig assabentar per la direcció de l’hospital. Segons em van explicar hi havia una necessitat i es podia fer legalment. No tinc res a dir. Respecte a l’Hospital de Móra, aquest forma part de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre i jo sóc responsable del Camp de Tarragona. No tinc resposta a aquesta pregunta perquè tampoc no me l’he fet.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Tocacojons de Reus  13 de Setembre de 2016

Mas actividades.... Para qué??

No son capaces de atender lo que tienen y quieren más...!!! O un servidor es tonto perdido, o los políticos de ahora toman alucinantes, para decir tonterías.