El president del Parlament, Roger Torrent, ha presentat aquest divendres al migdia l’assaig ‘Esperança i llibertat’ (Ara Llibres, 2019), de Raül Romeva, a la llibreria Galatea de Reus. Torrent ha iniciat la seva intervenció explicant que la seva relació amb Romeva es remunta a finals de la dècada dels noranta, a les aules de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. A l’exalumne Torrent, militant de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), i l’exprofessor Romeva, que formava part d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), ja els agermanava, aleshores, un “sentiment republicanista”. Romeva, doctor en relacions internacionals, va introduir el jove Torrent en la lectura d’autors com Henry David Thoreau, i anys a venir acabaria compartint grup polític amb ell. “Som independentistes perquè creiem que la República catalana és la manera que tota una sèrie de manifestacions, com el feminisme i l'ecologisme, tinguin cabuda”, ha afirmat Torrent.
A banda de lloar-ne la trajectòria acadèmica, Torrent ha destacat la capacitat d’empatia i de compartir lluites de Romeva. En aquest sentit, la regidora de Salut de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, que ha participat en l’acte, també ha definit Romeva com una persona “amb capacitat d’escolta i anàlisi, bondadosa, humanament molt profunda, compromesa amb la solidaritat, la pau i el cooperativisme”. Ambdós en valoren la “dignitat” i la “serenor” demostrades per Romeva en els darrers mesos, així com la seva voluntat d’expressar-se, canalitzada, en part, a través del llibre ‘Esperança i llibertat’. “Aquesta obra ofereix les pautes que ens portaran a la victòria definitiva”, ha garantit Torrent. Al seu torn, Llauradó n’ha ressaltat la metàfora de l’alpinista, segons la qual, l’independentisme català ha estat a punt d’assolir el cim, però s’ha vist obligat a retornar al camp base.
Respecte al judici que se celebra aquests dies al Tribunal Suprem, i en el qual Torrent ha estat citat a declarar com a testimoni, el president del parlament català ha afirmat que “ens hem de centrar en les coses que podem controlar”. “Per exemple, no podem controlar-ne la sentència, però sí que podem aprofitar el judici per explicar les nostres idees, i per deixar ben clar que, si es pensen que amb això generen un càstig que farà variar el pensament de dos milions de persones, s’equivoquen, i molt”, ha explicat Torrent. Durant l'acte, tant ell com Llauradó han denunciat “la situació profundament injusta” en la qual es troben els presos polítics catalans, i han reivindicat que tot plegat tan sols ha de servir, en paraules de Llauradó, per reforçar les ganes de “marxar d’aquest estat repressor”. “L’extrema dreta està disposada i autoritzada per fer mítings des del tribunal. Us imagineu que això passés a Alemanya?”, ha sentenciat Torrent.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics