Diumenge, 25 de Febrer de 2024

Sis generacions, quilòmetres de tela i 141 anys d'història

12 d'Agost de 2022, per Estel Romeu
  • El Barato, des de 1881, ha vist créixer sis generacions

    Estel Romeu

Qualsevol reusenc sap que al final del carrer Major, ja quasi a la plaça de Sant Pere, hi ha dos elements de la ciutat que no han canviat mai. Una és la Prioral de Sant Pere que, amb el seu campanar, és un dels símbols de l'skyline, la Festa Major i de tot el que significa ser reusenc. L'altra és tot just davant.

"El pal de paller sempre han estat els teixits"


Primer al carrer de l'Abadia número 9 i després a la seva ubicació actual, El Barato va néixer el 1881 de la mà de Francesca Prats, la rebesàvia del Josep Maria Casas, actual propietari de la botiga. Venent productes tèxtils de poble en poble, la Francesca va decidir obrir aquest comerç, ara ja amb 141 anys d'història, per crear un punt de venda fix. Cinc generacions després i de camí a la sisena, El Barato és un dels comerços històrics de la ciutat.
 

Està situat al carrer Major número 6 des del 1906 Foto: Estel Romeu


Francesca, Bonaventura, Francesca, Misericòrdia i, ara, Josep Maria: les cinc generacions d'El Barato han continuat amb la mateixa línia des del primer dia oferint articles tèxtils de tota mena. "Tot ha anat evolucionant, però com a pal de paller sempre han estat els teixits", explica el Josep Maria, "encara que també som coneguts pels articles de dansa, les disfresses, els vestits del seguici festiu, els complements i les passamaneries". A banda, confeccionen peces a mida i tenen productes molt concrets, com les figures de gegants d'arreu de Catalunya.

Un desordre ordenat per trobar la tela ideal


Entrar a El Barato és com un viatge al passat: sostres alts, prestatges de fusta i centenars (o potser milers) de rotlles de tela que s'estenen per tot arreu. Aquest desordre ordenat és el que impacta més als clients, que quan demanen qualsevol cosa, queden sorpresos que els ho trobin tan ràpidament.

Però el Josep Maria ens ho explica: "Encara que no ho sembli hi ha molt d'ordre, aquí tenim els teixits elàstics que no són llisos; aquí, els llisos; aquí, els de punt; allà, les licres; allà, els teixits de carnaval; allà, els del seguici festiu...", diu mentre va assenyalant cada lloc. I té raó, el que passa és que la majoria de gent no sabem diferenciar els tipus de teixits a simple vista.
 

Imatge d'El Barato a meitats del segle XX Foto: Cedida


Molts d'aquests teixits, però, es van incorporar a El Barato a partir dels anys 80, quan va esclatar la moda de les malles, el carnaval i els lluentons. Ara, el boom és dels teixits orgànics i sintètics, com les teles fetes a partir de bambú o taps d'ampolles, que són frescos i respectuosos amb el medi ambient. Aquestes innovacions responen a la necessitat de satisfer els clients, tal com assegura al Josep Maria: "Quan ve un client de lluny a buscar un producte concret i el troba aquí, és el millor que ens pot passar, a més, sempre hem volgut vincular la botiga a Reus, perquè és una capital comercial"

Fer publicitat l'any 1914: tota una sorpresa


I és que El Barato sempre ha intentat arribar al públic i intentar convertir-se en la botiga de teixits de referència. Així és que l'any 1914, la besàvia del Josep Maria va impulsar una revista publicitària de la botiga. Aquest document, un dels més antics que es conserven del comerç el van descobrir fa poc el Josep Maria i les seves filles, tot i que ve de més enrere.

L'any 1992, durant uns treballs de remodelació de la botiga, van trobar una capsa amb peces de ferro que representaven dones amb vestits. I, malgrat que el Josep Maria va voler investigar què eren i d'on havien sortit, no va trobar resposta. Ha estat fa relativament poc que el botiguer i les seves filles han descobert l'existència d'aquesta revista, que compta amb gravats de vestits i models fets a partir dels motlles trobats.
 

Van trobar un revista publicitària d'El Barato que data del 1914 Foto: Estel Romeu


Crear una botiga "online" és un dels projectes de futur del comerç


Del segle XIX fins al segle XXI i cinc generacions darrere els taulells. L'Anna i l'Alba són la sisena generació i, avui en dia, tenen prou clar que volen continuar amb El Barato, sobretot l'Anna. "Des de petita he anat aprenent de teixits i teles i tinc clar que vull continuar amb la botiga", explica, "la meva germana, l'Alba, enguany començarà a estudiar Disseny de moda, que també està relacionat amb la botiga, però no ho té tan clar", explica la filla gran.

De moment, l'Anna ja està treballant en una pàgina web per poder oferir els productes en línia i obrir-se a nous mercats. Tot i això, "és impossible posar tots els productes online, sobretot els teixits perquè van a metres i no podem saber i actualitzar al moment la quantitat de metres que tenim disponibles o no de cada producte" afirma l'Anna.

Ara per ara, amb projectes com aquest a la rereguarda i amb un relleu il·lusionat, El Barato és un dels comerços de Reus amb més anys d'història i una trajectòria així de consolidada. Una trajectòria impulsada per "treballar cada dia, que és molt fàcil de dir i difícil de fer", a més "d'un punt d'atzar i molta feina ben feta".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics