Dimecres, 18 de Setembre de 2024

SOS rentadors

La reusenca Gisela Alcón lidera una campanya per evitar la desaparició dels darrers safarejos del Vendrell

08 de Desembre de 2017, per Isabel Martínez
  • Imatge dels rentadors del Vendrell

    Cedida

Cambrils, Falset,...La llista de municipis que en algun moment de la seva història han perdut totalment l’espai físic en què les dones rentaven la roba és tristament extensa. En l’altre cantó, experiències reexides com la de Reus que els va integrar en el Casal de les Dones és una excepció en les nostres comarques. Enmig d’aquests dos extrems, es troben els safarejos de municipis com Mont-roig del Camp, Vilanova d’Escornalbou o Vilaplana en què l’equipament resisteix el pas del temps però s’ha aprofundit relativament poc en la memòria i l’interès d’aquest vestigi. 

Preocupada per  la degradació dels rentadors del seu poble natal, el Vendrell, la reusenca d’adopció Gisela Alcón, va lliurar una sèrie de signatures al consistori d’aquesta població el passat mes de juny per tal que es recuperi aquest espai històric de dones. Des d’aleshores, Alcón no ha obtingut cap resposta i tem que el pas del temps acabi malmetent el darrer exemple de safarejos que queda en aquest municipi situats a l’entorn de la carretera de Santa Oliva. “Durant dos anys passava freqüentment i veia que no es feia res” davant l’abandonament d’aquest espai on antigament les dones anaven a rentar, comenta Alcón qui, entre altres treballs, ha estudiat els itineraris de l’aigua a aquest municipi del Baix Penedès. Per sustentar la seva argumentació que s’actui abans que sigui massa tard, Alcón assegura que “hi ha una preocupació per un bé de tots” alhora que incideix en la importància que el treball femení ha tingut en la història del poble. “Unes dones hi anaven per fer la bugada de la família, altres perquè era el seu ofici però el que és important és que era un espai on unes aprenien de les altres i compartien experiències” afirma al respecte de la lectura que es pot donar a un equipament ara en desús. “Portem els nens als museus i quan tenim un lloc en el qual podem explicar com era la vida abans deixem que es perdi” es lamenta Alcón.

Decidida a què els darrers rentadors del Vendrell no desapareguin com tants d'altres, Alcón anuncia que properament es posarà en contacte amb associacions de dones del municipi i intensificarà la campanya perquè els rentadors de la carretera de Santa Oliva tinguin un final feliç. Autora de relats sobre dones com la primera metgessa de l’Estat, Martina Castells, guanyadora del premi Antònia Abelló en diferents ocasions i membre del col·lectiu Reusenques de Lletres no hi ha dubte que Alcón s’esforçarà en rescatar aquests antics espais de feina i socialització femenina.    

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ganxet  11 de Gener de 2018

Dons

no pasa res, siño es pot fer telematicament, poden feru per telepatia, serà el mateix i sense costos.

Reportatges