Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Tots els trens fan parada a Reus

Quina és la relació del futbolista Molowny, el mariscal Joffre i l'humorista Forges amb la nostra ciutat?

07 de Gener de 2024, per Jordi Garcia Arnau
  • El fitxatge de Luis Molowny pel Real Madrid es va gestionar des de l'estació de trens de Reus

     

Més enllà d'històries típicament reusenques protagonitzades per personatges locals, Reus ha acollit altres històries en què la ciutat esdevé l'escenari de fons. Repassem-ne algunes.

Un quiosquer de Reus, protagonista involuntari i determinant del fitxatge del futbolista Molowny pel Real Madrid

Pels veterans aficionats al futbol el nom de Luis Molowny és tot un referent, primer com a jugador en els anys quaranta i cinquanta, i després com a entrenador durant dècades posteriors. Molowny, amb el sobrenom de “El mangas”, va néixer a Santa Cruz de Tenerife, on la seva afició al futbol va fer que amb 15 anys sol·licités fer les proves per jugar al club tinerfeny. Curiosament, ni tan sols va ser convocat, però en un gest que canviaria la seva vida per sempre, va anar igualment a l'estadi i es va posar darrere de les porteries per retornar al camp les pilotes que anaven fora. La seva habilitat a l'hora de xutar les pilotes va fer que els tècnics del Tenerife es fixessin en ell i l'acabessin fitxant.

Molowny va jugar només un any al Tenerife. Ben aviat, el Marino de Las Palmas el va fitxar per jugar-hi entre el 1943 i el 1946. Però, els equips de les Illes Canàries no jugaven la lliga espanyola per la gran dificultat de desplaçament fins a la península. Tanmateix, la seva qualitat ben aviat va arribar a les secretaries tècniques dels principals clubs. Ricard Cabot, en representació del FC Barcelona es dirigia en vaixell cap a Gran Canària en una travessia de tres dies de durada amb escales a Màlaga i Cadis amb l'objectiu de tancar el fitxatge de Molowny pel club blaugrana.

Al mateix temps, el president del Real Madrid Santiago Bernabeu viatjava en tren cap a Barcelona. En arribar a l'estació de Reus el tren feia una llarga parada que Bernabeu va aprofitar per estirar les cames i dirigir-se al quiosc de l'estació per comprar 'La Vanguardia'. Mentre llegia el diari va assabentar-se del viatge de Cabot a les Canàries per fitxar Molowny. Bernabeu veia que una de les principals promeses del futbol espanyol podia anar al Barça i ràpidament va localitzar un telèfon i des de la mateixa estació de Reus va trucar a Jacinto Quincoces, secretari tècnic del Real Madrid i va dir-li: "Ves al banc, treu cent mil pessetes en bitllets, agafa el primer avió cap a les Palmes i fitxa Molowny". Quan Cabot va arribar a les Palmes, Molowny ja havia signat pel Real Madrid i s'escapava la possibilitat de reforçar una plantilla, en la qual destacaven jugadors com Escolà, Basora o Seguer.

Molowny va jugar deu temporades al Real Madrid, on va fer 104 gols en 208 partits i va guanyar tres lligues, dues copes llatines i dues copes d'Europa. Podríem dir que la seva història al Real Madrid va començar a l'estació de trens de Reus, el juny de 1946.

Joffre, el mariscal rossellonès que va ser molt ben rebut a Reus

Uns anys abans, l'estació de Reus va ser escenari de l'arribada del mariscal Joffre a la nostra ciutat, un heroi de la Primera Guerra Mundial. L'1 de maig de 1920, el mariscal Joffre va viatjar de Madrid a Barcelona i en arribar el tren a la nostra ciutat es va aturar força temps. Coneixedor d'aquest fet, l'alcalde Jaume Simó Bofarull va publicar un ban amb el qual convocava a la ciutadania a rebre’l: "En testimoni de fraternal afecte a la democràcia gloriosa de França devem saludar a l’il·lustre Mariscal Joffre en son pas per aquesta ciutat". Fins i tot, l’alcalde va demanar als empresaris que els treballadors poguessin assistir a l'estació. Abans de les 7 del matí, l'estació ja era plena de gom a gom i en arribar el tren al voltant d’un quart de 8, les autoritats municipals van pujar al vagó per donar-li la benvinguda i una toia de roses, amb una llaçada de les quatre barres catalanes a la seva esposa.

El mariscal Joffre aclaparat per la rebuda de la ciutat de Reus va baixar del tren per saludar a la multitud i encaixar tantes mans com va poder. En l'acte també hi va participar la Banda de Música Municipal que no va parar d'interpretar ‘La Marsellesa’ enmig d'aplaudiments i "visques" al militar de Ribesaltes. Algunes veus apunten que Josep Joffre i Plas descendia de Reus per via paterna. 

Forges o Antonio Fraguas. L'humorista que situava Reus al mapa

En un altre indret de Reus, allunyat de l’estació de trens és on Antonio Fraguas va decidir posar-se de nom artístic "Forges". En una visita a Reus i hostatjat a l’Hotel Gaudí, Antonio Fraguas va preguntar com es deia en català el seu cognom Fraguas i algí li va respondre “forges”. Sembla que li va agradar tant que a partir d'aquell moment va adoptar “Forges” com a nom artístic en tots els seus dibuixos.

Per això acostumava a posar en els seus acudits el nom de Reus el més gros possible quan il·lustrava un mapa, encara que fos de tot el món. Fins al punt de decidir que Reus era el centre del món com anys enrere ho havia dit Dalí respecte a l'estació de trens de Perpinyà. Avui en dia, l'estació de trens de Perpinyà és dins d'un gran centre comercial i hoteler que porta el nom de Centre del món.

Forges sempre va estar molt agraït a la ciutat que l'inspirà el nom artístic. Més enllà del nom de la ciutat, Forges va raonar el seu idil·li amb Reus amb la frase: "Vés a Reus, coneix la seva gent i ho entendràs", una frase que lliga amb la que en el seu dia va pronunciar Salvador Dalí respecte a la nostra ciutat: "El pintor Fortuny és un geni. Jo també. Gaudí és un geni. Jo també. Fortuny, Prim i Gaudí són de Reus. Jo també. Jo també, perquè al nostre país hi ha molta gent que, sense ser de Reus, gairebé ho semblen".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics