Dijous, 08 d'Agost de 2024

Un projecte de la URV estudia els efectes de la fruita seca en la qualitat de l'esperma

La investigació analitzarà paràmetres moleculars de l'esperma com la inflamació i l'oxidació

16 de Desembre de 2015, per Redacció
  • Un dels voluntaris de l'estudi, a l'Hospital de Sant Joan de Reus

    URV

L'Hospital de Sant Joan de Reus, la Unitat de Nutrició Humana de la URV-Institut d'Invesgitació Sanitària Pere Virgili i la UAB impulsen el projecte de recerca Fertinuts, que té per objectiu analitzar com evoluciona la quantitat i qualitat de l'esperma dels homes, d'entre 18 i 35 anys, amb el consum de fruita seca. L'estudi es dividirà en dos grups, un que ingerirà 60 grams d'una barreja d'ametlles, avellenes i nous, i l'altre que no, durant 14 setmanes, que coincideix amb els dos cicles espermàtics (cada cicle és de 42 dies).

Els paràmetres que s’avaluen durant l’estudi incorporen la vitalitat, la morfologia, la concentració i la quantitat d’espermatozous, la fragmentació de l’ADN espermàtic i el perfil d’expressió de microRNAs als espermatozous, així com la seva estabilitat cromosòmica, entre d’altres aspectes. Així doncs, s’estudiaran paràmetres que aniran més enllà de la quantitat, com ara la mobilitat, la concentració i possibles anomalies, i paràmetres moleculars vinculats amb processos d’inflamació i oxidació, que estan relacionats, també, amb la fertilitat.

Els voluntaris faran el seguiment a la Facultat de Medicina de la URV, a Reus, o a la UAB, -depenent d’on hagin estat reclutats- mentre que els equips d’experts es desplaçaran a un lloc o a l’altre. Els investigadors de la UAB tenen experiència en qualitat espermàtica, mentre que els de la Unitat de Nutrició Humana en tenen en assajos clínics i en mecanismes moleculars com la inflamació i l’oxidació.

En aquest tipus de treball ja hi ha algunes evidències relacionades amb paràmetres moleculars i s’han fet estudis amb determinades fruites seques, com ara nous o festucs, però encara no s’ha fet una comprovació i un seguiment del consum diari d’una barreja de fruita seca sobre la fertilitat.

Pressupost de 200.000 euros

En aquests moments ha començat el treball de camp amb els primers voluntaris que han fet la primera visita a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i han començat a ingerir les fruites seques. L’estudi està finançat per una convocatòria de l’INC (l’International Nut and Driet Fruit Council), que busca projectes per analitzar l’efecte de la fruita seca sobre qualsevol aspecte de la salut.

El pressupost del projecte és de prop de 200.000 euros, la meitat dels quals estan finançats per l’INC i la resta els han de cofinançar els grups de recerca implicats. L'estudi és de dos anys de durada, un any pel treball de camp i un altre per analitzar els resultats i per fer les anàlisis biomoleculars. En aquest temps busquen demostrar que un grup d’aliments, com la fruita seca, poden influir en la qualitat i la funció dels espermatozous i incrementar la fertilitat masculina.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges