Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Una artista «avançada al seu temps»

26 de Novembre de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Una imatge de la pintora Isabel Mas Fortuny, el 1973

    Reus.cat

El Museu Salvador Vilaseca acull l'exposició Traç. Retrospectiva Isabel Mas, una mostra que es podrà veure fins al 28 de gener. La mostra és comissariada per Bruno Salter i Mireia Salter Mas. S'ha concebut per mostrar el treball de la pintora, dibuixant i retratista reusenca Isabel Mas Fortuny (1924-2017). Consisteix en quatre espais dedicats a diferents facetes, tant de l'obra com de la vida de l'artista, que "permeten apropar-se a com Isabel Mas entenia la seva obra mentre dibuixava la seva vida", segons s'ha assenyalat des de l'organització.

És una exposició que presenta una cinquantena de peces del fons dels seus dos fills. A més, mostra una dotzena de pintures i dibuixos de cinc particulars que també han cedit les obres per a la mostra. Traç. Retrospectiva Isabel Mas té el suport econòmic i tècnic de diferents administracions i organismes: l’institut Municipal Reus Cultura de l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

L’exposició romandrà oberta fins al 28 de gener de 2023, en horari de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre, de dimarts a dissabte laborables, a la planta baixa del Museu Salvador Vilaseca de Reus (raval de Santa Anna, 59).

Trajectòria



Als 18 anys va començar els estudis de la seva carrera artística, amb el pintor Josep Ferré Revascall com a professor. En aquesta etapa va participar en diversos concursos de pintura, en els quals rebrà els seus primers reconeixements artístics. Als anys 50, en un moment en el qual era molt difícil per a una dona jove i soltera sortir de l'Espanya franquista, va emprendre un viatge per Europa, i es va enriquir d'experiències vitals i artístiques. 

Va ser en aquella època quan va estudiar litografia i aiguafort a la Polytechnic School de Londres. Es va instal·lar de nou a Reus l'any 1962, quan va ser mare per primera vegada, i va assistir a les classes de tapís i esmalt de l'Escola Taller d'Art de Tarragona. Un temps després, va entrar a formar part del desaparegut moviment plàstic reusenc anomenat Grup d'Ara.

L'any 1968 es va casar amb Jack Salter, artista com ella, i més concretament ceramista, format al Regne Unit. A partir d’aquell moment, la parella va començar a enriquir-se mútuament, i no van deixar de fer-ho en el decurs de la tota seva trajectòria artística, treballant sempre a la recerca de noves tècniques.

El 1969 va néixer la seva filla i, tres anys després, Mas i Salter van obrir el Taller2, que seria, més que un taller-exposició, un espai d'encontre i d'intercanvi per a creadors i artistes de diferents corrents. La tècnica principal d’Isabel Mas va ser quasi sempre la pintura a l'oli, tot i que també va treballar la disciplina del dibuix, amb pastels, carbó i sanguina.

Isabel Mas "va ser una dona avançada al seu temps, que ens ha deixat un enriquidor llegat d'obres d'art i de vivències pioneres. Va mantenir sempre un esperit jove, que li va permetre comprendre i fer-se comprendre per diferents generacions", s'ha apuntat des del Museu de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges