Són dos quarts de 10 del matí, però al Centre cívic del Carme, a la plaça de la Patacada, ja s'hi cuinen plats com una truita de patates i unes croquetes, elaborats pels participants en el taller d'alimentació saludable i estalviadora. L'activitat es porta a terme des del 2013, i està pensada perquè tothom qui ho vulgui pugui aconseguir dur una dieta equilibrada sense necessitat de disposar de grans recursos econòmics. A més a més, el taller, en el qual es treballen amb aliments recuperats que són aptes per al consum, també fomenta el coneixement sobre la manipulació dels aliments i la seva reutilització.
El curs es porta a terme pels diferents espais municipals i forma part del programa de gestió alimentària responsable del consistori reusenc. Des del Pla Local d'Inclusió Social de l'Ajuntament de Reus, depenent de la regidoria de Benestar Social, expliquen que plantegen el taller de cuina, que se sol allargar durant un parell d'hores, d'una manera participativa. La qüestió és que els assistents no només escoltin els consells de la dietista, sinó que també s'arromanguin i es posin mans a la feina als fogons.
La dietista que s'encarrega de l'activitat, Mònica Chica, assegura que "no és difícil" portar una dieta equilibrada amb pocs recursos. "La base de la nostra dieta hauria de consistir a tornar a les llegums, i menjar verdures i frutites i pasta", afirma Chica, que també aconsella "una mica de proteïna animal", però sense abusar-ne. Chica també adverteix que "comprem moltes coses elaborades que porten molt de sucre", i creu que s'han de "limitar els extres". La dietista, per últim, demana que les persones s'organitzin i desenvolupin una "planificació alimentària".
El taller també és útil per conèixer, per exemple, qüestions com ara la diferència entre la data de caducitat i el consum preferent dels productes, i quina és la millor manera de congelar els aliments. L'activitat són útils per a diferents públics, des de les persones amb pocs recursos, en especial en col·lectius com ara la gent gran amb interès per la cuina, fins als més joves.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics