'Obre les portes, viu la pública'. És el lema de la Xarxa d'escoles públiques de Reus, presentada en societat aquest dijous al matí al Mercadal, i que integra una vintena de centres de la capital del Baix Camp amb l'objectiu de "reforçar el vincle" que les uneix i subratllar que el seu és un model d'èxit. El col·lectiu ha indicat que prepara una sèrie d'accions per fer-se visible tot aprofitant que ja ha començat el període de jornades obertes als col·legis (i que conduirà al de preinscripció per al curs que ve). "Som escoles diferents i diverses, com ho és la nostra societat. L'objectiu que tenim és que els alumnes millorin el seu aprenentatge", ha subratllat el director del Prat de la Riba, David Roco, en representació del grup.
Demanen un 'pacte' per redistribuir l'alumnat de matrícula viva
La xarxa compta amb el suport de la regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament. El responsable de l'àrea, Daniel Recasens, ha fet costat als docents en l'acte de presentació al Mercadal tot exposant que "la força" del projecte és que "les escoles treballen plegades". En acabat ha estat Roco l'encarregat de llegir el manifest fundacional de la plataforma. "Ens hem unit per donar a conèixer els nostres col·legis i els nostres projectes educatius", ha dit. Tot plegat, ha afegit, ha d'afavorir un model "inclusiu" a la ciutat en què tota la canalla tingui les mateixes oportunitats d'aprenentatge. "Som i volem una escola oberta", ha reblat.
La directora del Marià Fortuny, Núria Sabaté, ha intervingut després per avançar que arreu del terme hi apareixeran portes amb el logotip de l'ens per simbolitzar que els col·legis públics "són oberts a tothom". "Entreu i conegueu-nos", ha apuntat la docent. Un web habilitat per a l'ocasió i la presència a les xarxes socials (amb l'etiqueta '#viulapública') reforçaran el missatge del grup. Els mestres han precisat, amb tot, que si bé la xarxa s'ha presentat ara, el cas és que ja fa "més de 15 anys" que els col·legis treballen plegats per "compartir experiències i aprendre". De fet, es reuneixen mensualment.
A preguntes dels mitjans, els docents s'han referit a la situació de l'ensenyament a Reus i, més concretament, a l'adscripció única a la preinscripció del curs 2021/ 2022. Sabaté ha admès que els components de la xarxa tenen "visions diverses" sobre la mesura i ha advertit que "no és l'única solució", ja que el necessari és establir un "pacte per millorar la redistribució de l'alumnat de matrícula viva que ens arriba contínuament als col·legis".
Reunió del Consell escolar municipal
A banda, fonts municipals han fet saber que el Consell escolar municipal ha dut a terme aquest dimecres a la tarda una reunió ordinària que ha servit per "encetar una dinàmica de treball que pretén ser més participativa" i que ha proposat alhora la creació de comissions i grups de treball "per tal que es pugui aprofundir en el debat sobre com hauria de ser el Consell educatiu de ciutat, com es pot fer que el model d'escola sigui un reflex de la diversit atde la ciutat i també sobre la quantitat d'oportunitats d'aprenentatge es poden aprofitar i aportar fora de l'escola", segons s'ha fet constar des de l'Ajuntament.
La voluntat, s'ha descrit, és que es puguin constituir diferents grups de treball "per recollir les opinions dels membres del plenari". El consell ha estat presidit pel regidor Recasens.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics