Dilluns, 12 d'Agost de 2024

Una pregunta 'clara i binària' que encara no té resposta per als Comuns

25 de Gener de 2017, per Jordi Siré
  • Imatge de l'acte celebrat aquest dimarts

    Enrique Canovaca

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, i el membre del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, van protagonitzar aquest dimarts al vespre l'acte organitzat en un Teatre Bartrina ple de gom a gom pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir a Reus, al qual estaven invitats els representants de les vuit formacions amb més pes dins del moviment a favor de la celebració del referèndum del pròxim mes de setembre. El primer va acabar interpretant dos papers i actuar davant de l'escenari com a portaveu improvisat dels 'Comuns' després que Lluís Rabell excusés la seva assistència per motius d'agenda. El segon va defensar amb elegància i sense ganes de fer sang les reticències del seu grup als pressupostos cuinats pel gabinet de Carles Puigdemont.

També va fer les funcions d'aliat de Nuet davant els requeriments de Montserrat Candini, del PDeCat, i Antoni Castellà, de Demòcrates, perquè els integrants de Catalunya Sí que es Pot es mullin d'una vegada a favor o en contra de la independència. Una porta oberta durant la intervenció de Castellà, un "partit d'ordre" que en aquests moments demana, en canvi, "la ruptura i la desobediència a pesar del que pugui dir el Tribunal Constitucional. Ja no ens afecta perquè hem trencat amb la legalitat espanyola". Per la seva banda, l'històric sindicalista Pep Riera (Procés Constituent) va imposar el deure als presents de fer "pedagogia" i esvair els "dubtes i la por" que la "caverna de l'Estat" hagi pogut sembrar "en qüestions com les pensions o els ajuts a la producció com les PAC per als pagesos". La republicana Anna Simó admetia sense embuts la possibilitat d'avançar la data de la consulta si les inhabilitacions de càrrecs catalans electes promogudes per Mariano Rajoy i executades per la justícia espanyola continuen al mateix ritme. Finalment, Marc Vinyolas, de Reagrupament, que sempre havia defensat el DUI, ara s'adhereix a la proposta de Puigdemont.

L'acte tenia un ull posat en l'assemblea de militants dels cupaires, que ha d'exercir aquest dissabte el seu particular dret a decidir votant entre el sí o el no als comptes de l'executiu de Junts pel Sí. Enmig d'un format de preguntes formulades pel conductor del debat, el periodista de LANOVA Gerard Gort, i pels assistents, Arrufat va responsabilitzar únicament "de l'esclat del govern" en cas d'un rebuig a l'executiu encara que se'ls acusi de posar travetes al procés. "Som conscients que en la batalla mediàtica no en sortim ben parats", va afirmar, però "hi ha una part de la societat catalana que és independentista, una altra que no ho veu clar i una altra que ho passa molt malament per culpa de la crisi política que vivim". En aquest sentit el cupaire va recordar la seva condició "d'oposició. I per això hem de comprovar que el govern faci de veritat allò que diu que farà i acudir al rescat de la gent que pitjor ho passa".

Les condicions de la CUP perquè tot arribi a bon port passa per mantenir "una coordinació i confiança a tres bandes" amb ERC i PDeCAT perquè "si tot passa pels mitjans de comunicació i es fa pimpampum polític el procés no serà creïble ni pels catalans, ni pèls espanyols ni per a la comunitat internacional". Arrufat va entendre, a més, que era necessari donar oxigen als comuns davant de la seva situació "complex". Al capdavall, "ells fan la majoria absoluta al carrer". Nuet va admetre que només "entre un 30% i un 40% dels nostres militants són independentistes. Som una fotografia d'aquest país perquè som una formació amb moltes identitats". Amb tot i això, el moment de prendre decisions s'està acostant i el dirigent d'Esquerra Unida va assegurar que Catalunya Sí que es Pot "donarà el seu suport al govern perquè faci el referèndum i perquè sigui un èxit democràtic". Ara bé, la seva aposta pel sí o pel no s'ajornarà "fins que s'hagi pactat tant la pregunta com les condicions" que s'han de donar per garantir la transparència de la consulta" en el marc del Pacte Nacional pel Dret a Decidir".

Nuet és conscient de la importància dels 'comuns' per conformar un bloc que pugui defensar el no i accepti jugar a les urnes. En aquest sentit va posar l'accent en "il·lusionar a la part de la societat catalana que no és independentista" per a que participin en un procés "que han d'entendre com una oportunitat per decidir quina salut, pensions i educació volen tenir. Hem de buscar un referèndum que representi realment el pensament de tota Catalunya. I el que uneix el 80% de la població catalana ara és la democràcia, no la independència. Només el fet de fer que posin un vot a l'urna ja guanyarem, perquè la participació ha de ser alta".

Simó també va reconèixer la importància d'articular "des de la societat civil i també en l'àmbit polític tant els blocs del sí com del no", poc abans de gravar en pedra un dels grans consensos de la nit: "Deixem-nos d'hòsties i anem de cara la feina. Si això surt malament será culpa només de nosaltres, i a partir de llavors s'hauran de dirimir responsabilitats. En aquesta línia, Candini alertava que "si posem l'accent en plantejaments ideològics, es farà molt difícil tirar endavant moltes coses. El principal és fer el referèndum i quan siguem un Estat, cadascú decidirà quin model de societat vol".

La unanimitat va continuar a l'hora de perfilar una consulta "amb totes les garanties, transparent, homologable i amb presència d'observadors internacional, així com una pregunta "clara i binària consensuada entre tots". Dues qüestions fonamentals per deixar sense efecte "qualsevol boicot a les urnes que es pugui promoure", en paraules de Castellà, i validar així un resultat també consensuat: "El 50% més un vot a favor del no segur que el farien vinculant. Així que el 50% més un vot a favor del sí també ho serà", va etzibar Candini enmig del beneplàcit general i abans de carregar contra el "ridícul" del PP intentant reduir el procés "a una calçotada o xocolatada". Amb un matís provinent d'Arrufat: "Les referències a nivell internacional posen el llistó en un 50% de participació i un resultat a favor de la independència del 55%". Riera ja havia deixat anar poc abans que "és més difícil guanyar la independència a les urnes que a canonades".

L'acte va comptar amb la participació del grup Alquimia Flamenco, que va protagonitzar un dels millors moments de la nit fent que la gent cantés la seva brillant versió de 'L'Estaca'. Alhora, els responsables del Pacte pel Dret a Decidir van passar sobres als assistents per poder recaptar diners de cara a pagar els costos de l'acte.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges