Diumenge, 11 d'Agost de 2024

Una tecnologia d’encapsulació per a productes sanitaris pot prevenir malalties de la viticultura

04 d'Abril de 2023, per Reusdigital.cat
  • El projecte de Toldrà té la seva base a la Vilella Baixa

    Adrià de las Heras

El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat, en el marc del projecte internacional Cooperplace, una tecnologia d'encapsulació per als nous productes fitosanitaris adreçats a prevenir malalties de la viticultura, com ara el míldiu, basada en una formulació amb microcàpsules biodegradables, que incrementa l'efectivitat del producte i permet disminuir-ne la quantitat de coure emprada en el tractament.

Els resultats de les proves de camp realitzades "són prometedors, perquè mostren la possibilitat de reduir l'ús del coure en viticultura i, per tant, evitar la contaminació d'aqüífers i del sòl en vinyes", subratlla el responsable de Línia de Membranes i Encapsulació de la Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat i investigador principal del projecte a Eurecat, el doctor Bartosz Tylkowski.

En conjunt, dins del projecte s'han realitzat assajos tècnics al camp i al laboratori, amb l'objectiu d'avaluar productes alternatius al coure com a agent de control de les malalties de la vinya, que han mostrat que alguns dels productes que millor van respondre contenien gluconat de coure o sulfat tribàsic.

La Universitat Politècnica de Catalunya ha liderat l'activitat tècnica centrada en l'optimització de la distribució en esprai de fitosanitaris concloent que l'ús de tecnologies innovadores conjuntes, entre les quals hi ha l'ús de microcàpsules de coure, poden ajudar a estalviar un 25% de producte i un 20% d'aigua en les aplicacions per al mateix nivell de control, traduint-se en un benefici econòmic i ambiental.

Copperplace també ha posat el focus als sòls, analitzant un total de 10 sòls diferents en funció del seu pH i del contingut en matèria orgànica. Així, després dels assajos s'ha conclòs que la vulnerabilitat dels sòls de vinya a la contaminació amb coure augmenta en reduir-se el pH. A més, l'ús de bioabsorbents que incrementin el pH i el contingut en carboni del sòl, poden ajudar a reduir els impactes del coure sobre la biota del sòl.

Dins l'estudi, s'ha avaluat també l'impacte econòmic, mediambiental i social de les noves tècniques de reducció del coure a les vinyes a través d'enquestes. De l'anàlisi de les respostes recollides, es pot concloure que amb l'ús de les noves tecnologies d'aplicació s'observa una optimització del tractament amb el producte fitosanitari, ja que la reducció del coure es va constatar fins a un 40% i podria arribar a un 60% amb tècniques de precisió. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges