Dissabte, 17 d'Agost de 2024

Desenvolupen una aplicació que valora l'ansietat i permet predir-la

09 de Març de 2022, per
  • El consum d'ansiolítics ha augmentat durant la pandèmia.

    Pixabay

Un grup d'investigadors de l'IDIBAPS-Fundació Clínic, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) han desenvolupat una aplicació mòbil que permet valorar l'ansietat de manera continuada i a temps real. L'eina, que encara no és disponible, ha estat testada durant sis mesos per un centenar de persones i, segons els investigadors, mostra una fiabilitat "excel·lent". Fins i tot, permet predir de manera més precisa si l'usuari tindrà ansietat en el futur. Els resultats del seu ús s'han publicat a la revista Assessment

Fins ara, el procediment per a determinar si una persona té un grau d'ansietat elevat consisteix en una entrevista a càrrec d'un professional sanitari. Els investigadors asseguren que aquest tipus de valoració té algunes "limitacions", derivades de l'autopercepció d'un "procés dinàmic" i de la "inestabilitat" dels records, que poden estar afectats per les emocions i altres factors. Fer-ne un seguiment continu proporcionaria informació valuosa sobre la seva evolució. Per això, es va demanar a 99 persones que valoressin durant sis mesos en una escala de 0 a 100 la seva ansietat diària, en diversos moments del dia. Es va fer a través d'una aplicació instal·lada al seu telèfon mòbil i amb preguntes molt senzilles.

L'anàlisi de l'ús de l'aplicació demostra una "molt bona acceptació i seguiment" per part dels participants. "La majoria van respondre diverses vegades al dia i de manera regular durant els sis mesos de l'estudi", assenyala l'investigador de l'IDIBAPS i membre del CIBERSAM, Miquel Fullana. El cap del grup IMARD, de l'IDIBAPS, i membre del CIBERSAM, Joaquim Raduà, explica que "fa temps que sabem que és millor mesurar determinades emocions al moment" així com de forma longitudinal, "durant diversos dies o setmanes". Avui dia, "això es pot fer fàcilment amb un telèfon intel·ligent", afegeix.

Al seu torn, Carles Soriano, de l'IDIBELL, assenyala que les mesures de l'ansietat al moment, obtingudes amb el mòbil, proporcionen informació addicional i permeten predir millor qui tindrà ansietat en el futur. Així, els estudis que combinen avaluacions longitudinals de l'ansietat mòbil amb altres mètodes d'avaluació "mereixen una investigació addicional" i "poden oferir nous coneixements sobre l'ansietat humana".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges