Dimarts, 26 de Setembre de 2023

El 7% dels pacients en cures pal·liatives domiciliàries desitja avançar la mort

18 de Desembre de 2021, per
  •  

El 7% dels pacients en cures pal·liatives a casa té desig d’avançar la seva mort. Així ho demostra un estudi en l'àmbit català del grup de recerca Jordi Gol de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP), que ha enquestat 1.677 persones en aquesta situació, un 69% dels quals a causa del càncer.
 
En una valoració inicial, 112 pacients van manifestar el seu desig d’avançar la mort. Aquesta xifra, que suposa l’esmentat 7%, es va mantenir estable durant la mostra. Segons la investigació, no hi influeixen ni l’edat, ni el gènere, ni l’estat funcional o la tipologia de la malaltia.

Sí que es va notar, però, menys desig d’anticipar la mort, en pacients que rebien l’ajuda de la parella i en aquells que presentaven deteriorament cognitiu. El mateix va passar amb aquells que rebien atenció a domicili de psicòlegs i treballadors socials.

El major percentatge de persones amb voluntat d'anticipar la mort es va detectar en els malalts en la senectut (20%) i en persones amb insuficiència renal terminal (25%). Les majors causes eren el malestar espiritual, així com la manca de sentit i de connexió. La por "al demà" i a morir, segons l'estudi, van ser un element protector.

Hi han participat centres d'atenció primària de l'Alt Empordà, el Ripollès, el Garraf, el Bages, el Pla d'Urgell, el Baix Penedès, les Garrigues, l'Alt Camp i el Pla de l'Estany i el Pallars, així com a les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Sabadell, Sant Cugat, Reus, Santa Coloma de Gramanet, Mataró, Badalona, i Tortosa, entre d'altres.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics