Dissabte, 24 de Febrer de 2024

El Centre de Lectura censura

02 de Juny de 2022, per Biel Ferrer Puig
Facta, non verba. Vet aquí, doncs, els fets, explicats fil per randa, relacionats amb la censura i l’actuació arbitrària del president i del Consell Directiu de l’entitat.

U: Quan el president d’una entitat cultural confon la biblioteca de l’entitat amb el menjador de casa seva, amb el despatx de la batllia de la casa de la vila o amb la sala de reunions del partit polític, el president i els socis de l’entitat tenen un problema gros perquè la biblioteca és de l’entitat, no és pas la seua particular, i la propaganda partidista no hi és, doncs, pertinent: “En gran part, el PSC creu en el dret a decidir”.

Sobretot, si els Estatuts d’aquesta entitat diuen el que diuen, si els socis de l’entitat els tenen en compte i si els òrgans de l’entitat que n’han de vetllar el compliment correcte fan la feina que els pertoca.

Dos: Quan el Consell Directiu d’una entitat prohibeix la presentació d’un llibre sobre la Història del país del qual l’entitat se suposa que en forma part, el Consell Directiu i els socis de l’entitat ja tenen dos problemes grossos, sobretot si aquest llibre s’ha pogut presentar en altres indrets tan respectables, dignes i nobles com, per exemple, la Sala d’Actes del Centre d’Amics de Reus  o la Sala Gran del Castell de Santa Coloma de Queralt: Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana.

I també si en va poder parlar, ja fa uns cent anys, l’historiador i director de la Biblioteca Nacional del Perú, Luis Ulloa, a l’Ateneu Barcelonès i al Centre Excursionista de Catalunya, de la mateixa qüestió: Cristòfor Colom fou català. La veritable gènesi del descobriment 

Tres: El tercer problema gros de l’entitat s’esdevé quan el Consell Directiu veta, ad hominem, el lector d’un poema. Un poema! Quin tip de riure! Que ridículs que arriben a ser, pensa el vetat, beneficiari de l’excomunicació, que hi hauria llegit, per exemple, aquests savis versos de Poema inacabat de Gabriel Ferrater: ‘Qui no sempre papa falòrnies / no pot deixar de descobrir / com a menys tot se’n va venint, / i així, Reus és un poble cínic. / Tenint-lo lluny, el dic magnífic’.

A l’Ajuntament, li censuren la cigarreta i, al Centre de Lectura, el lector. Pobre Ferrater en mans dels censors Peret i Mandinga associats! La censura és l’acció arbitrària de reprendre els altres per llur conducta, llurs obres, i representa una limitació autoritària de la llibertat de pensament i d’expressió. La repressió deguda a la censura tingué una repercussió civil immediata a partir de la Inquisició a finals del segle XV.

Al segle XX, la dictadura de Primo de Rivera la tornà a implantar i el Franquisme la va tornar a imposar. Ara, en ple segle XXI, el president i el Consell Directiu de l’entitat fan com aquella gent que truquen de matinada. No val la pena, doncs, dedicar ni una ratlla més a enraonar d’aquesta mena de monarquia borbònica que la governa: val més preparar l’alternativa ben lluny d’aquest paisatge decrèpit per a quan tot hi estigui podrit del tot. Sense victimisme, amb l’esperança d’una regeneració democràtica imprescindible.

Ja se sap que, als qui hi manen, els entrarà per un ull i els sortirà per l’altre. I diran: i què? Doncs res: el rodolí del títol i el del sumari d’aquest escrit, és a dir, u, dos, tres... O, si ho preferiu amb un registre més culte, aquestes paraules del shakespearià Coriolà, traduït per Ferrater: 'Meneni: Però, amics, honrats veïns, que voleu anar al desastre? Ciutadà 2: No hi podem anar, senyor: ja hi som'.

Biel Ferrer Puig és filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura a l’institut Gabriel Ferrater de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutatCOMENTARIS (6)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Biel Ferrer Puig   08 de Juny de 2022

Un pamflet de Catalunya Diari

El @MiquelBonet_ m'ha dedicat un pamflet que m'ha fet riure molt i que m'ha permès de saber que @CatalunyaDiari, via @TGNdigital, és l'òrgan oficial de comunicació del @centredelectura de #Reus. Com que aquest mitjà no practica el contrast de fonts, absteniu-vos de llegir-lo.
Joan Prim  08 de Juny de 2022

Resposta:

https://catalunyadiari.com/tarragonadigital/leditorial/centre-lectura-no-censura
Cromwell de Reus  06 de Juny de 2022

Parlen en varies lengues...

Al independentisme rancio i tancat: Cal preguntar-se si això es pot fer governant amb qui només prioritza "el benestar dels seus quadres" mentre amaga el cap sota terra com l'estruç davant l'adversitat...
Pepito de l'arena  05 de Juny de 2022

Benvolgut biel.

Ladran, luego cabalgamos. (Ho escric en la seva llèngua perque, malahuradament, no en saben cap més. Perdò. Si que en parlen dues. Castellà i per telèfon.
Cromwell de Reus  04 de Juny de 2022

LA CENSURA...

¿EL Sr. Biel Ferrer Puig quien es usted? ++++++++++++ Todo lo escrito por este buen señor, que, si no se hace según sus pensamientos, hechos y…:” Los unos fascistas; los otros enemigos del pueblo catalán; otros opresores; y nosotros los nacionalistas catalanes, los mejores”. Los que descubrimos las Américas, los que hicimos un mundo mejor, Dios a nuestro lado es un Caín… ¡¡VIVA LA REPUBLICA BANANERA!! +++++++++++++ Sr. Biel Ferrer, se le va el plumero: “más que un gallo, se le parece a una gallina”.
Pepito de l'arena  02 de Juny de 2022

Res de nou, Biel.

Com pots demanar congruència a un president com el que teniu'? D'ENLLÀ ON NO N'HI HA, NO EN RAJA ! Mira enrere. Com va arribar a batlle? Que feia, abans? Com va acabar arrossegant el nom de Reus pels jutjats? A quin partit pertany? Posa tot això en una coctelera i et sortirà "el retoncito Pérez" Però, cura ! Ara es presenta per a batlle un altre ... (poseu aqui el que volgueu)