Divendres, 18 d'Octubre de 2024

Malament anem

03 de Gener de 2022, per Xavier Guarque
En acabar l'any que ha estat per oblidar, principalment per la pandèmia que tant de mal ha fet i que tan deteriorat deixarà el món, per molt que per a certs llocs això no sigui, ni pugui ser, obstrucció ni condicionant, queden uns quants supòsits que s'haurien de tenir en compte en el moment de plantejar-nos els camins a seguir en el futur, les accions a emprendre i l'actitud per a tot plegat.

Si propiciar un referèndum i afavorir anar a votar és donar un cop d'Estat que s'ha de sufocar amb la violència que tothom va poder veure l'1-O, i l'enjudiciament amb penes de presó i multes que perjudiquen famílies presents i futures. A més d'una repressió salvatge i incontrolada que va des de qui pot o podria estar relacionat amb aquell greu delicte anomenat procés fins, sense que es noti, incidir en el moll de l'os de qualsevol poble, cultura o la llengua pròpia.

Si tenir una majoria al Parlament no dóna capacitat per garantir l'escola catalana en català i veure com s'imposa el castellà arreu per Decreto Ley. Si s'ha d'entomar com a normal que una mal comptada dotzena de pares reclamin escuela de todos per implantar el castellà, per sobre del milió d'alumnes que componen la població escolar. Si defensar el català és atacar el castellà.. Si no es pot aplicar el que es legisla davant la ingerència polititzada i ideològica dels tribunals... Si no es pot actuar davant l'arbitrarietat policial i judicial. Si una simple mirada pot ser incitació a l'odi i un enervat "a por ellos" no. Si actuar salvatgement "en nom de la pàtria" pot ser mereixedor de més atenuants i miraments que intentar complir amb el mandat rebut a les urnes. Si al Parlament no es pot parlar ni permetre que es debati sobre qualsevol tema que protocol·làriament es plantegi. Si talment sembla que la, en tot cas feble, UE acaba als Pirineus

Si l'únic objectiu és asseure's en una taula de negociació, amb les cartes marcades, de tant en tant, quan a l'Estat li convé fer-se una foto. Si els representants a Madrid només pinten per fer discursos, però regalen necessaris suports als Pressupostos Generals a canvi de promeses que ja se sap que no es compliran. Si en temes claus, com l'aeroport o les rodalies, finalment hi ha qui marca els temps, les necessitats, les conveniències, i decideix per nosaltres...

Malament anem, si així volem seguir aspirant a fer camí. És més, si volem, encara que sigui, mantenir la nostra identitat pròpia, que hauria de ser innegociable. Potser haurem de començar a pensar a escriure Generalitat en minúscula o en utilitzar la majúscula per escriure Gestoria. Aquests dies m'he fixat en una frase de Manuel de Pedrolo que, amb molt més bagatge, respon totes aquestes qüestions: "La realitat assenyala que no estem units a ningú, sinó que hi estem sotmesos".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ATAULFO  06 de Gener de 2022

EL IDIOMA CATALAN Y CASTELLANO EN LA ENSEÑANZA

Siempre estamos es lo mismo, lo nuestro es lo que importa, el resto me la suda. Así va Catalunya, de mal en peor, los supremacistas solo tienen el YO como el sujeto principal, y así les va, las leyes son sus leyes, desconocen lo que les interesa, exponen y falsifican lo que quieren, el respeto es el mío. Etc. **************************************************************** Muy bien los escritos referenciados sobre el idioma y el contenido del Sr. Guarque, aunque merece mis respetos este señor, en este caso su objetividad, su saber y su estar en esta vida, pierde aceite como no era de esperar. ****************************************************************** Aquí tienen las estadísticas, las alusiones a la lengua catalana: Generalmente los ciudadanos de Cataluña son bilingües y conocen las dos lenguas principales, aunque difieren respecto al idioma que tienen por lengua materna. Según los datos de 2018, el 99,8 % de los ciudadanos de Cataluña sabe hablar castellano en tanto que el 81,2 % sabe hablar catalán.
José A. Martínez   04 de Gener de 2022

No es eso....

Es notorio que este señor entiende todo al revés, como muestra un botón: quienes defendemos que nuestros hijos han de ser educados también en castellano, sólo eso implica la sentencia del TSJC, no atacamos a nadie, reclamamos un derecho, que la ley ampara y los tribunales reconocen, el derecho y la conveniencia de que no se excluya al castellano de dicha educación. Sólo desde un victimismo sin fundamento se puede entender eso como un ataque a otra lengua.
Joan Mengual Cirac  04 de Gener de 2022

totalment d'acord Xavier Guarque

Si us plau rebi tot el meu recolzament, i no es molesti en llegir el "Reusenc" que escriu en CASTELLANO.
Reusenc V.2.0.  03 de Gener de 2022

"mal comptada dotzena "

Yo creía que la estafa que los políticos independentistas os han estado colando durante décadas, rebajaría un poco la alucinación a la que han estado enganchados, y es que, recular nunca fue fácil. Da auténtica vergüenza tener que leer esto de una persona que se supone culta. Empezando por demostrar no tener ni idea de legislación, ya no solo española sino europea. También intentando colar de mezclar derechos fundamentales con mayorías en parlamentos. Debemos entender de sus palabras, que si un grupo mayoritario en el parlament de Cataluña decidiera suprimir el catalán de las escuelas, usted estaría de acuerdo. No hay por dónde cogerle, así os va. Y ya la gota que colma el vaso es la “mal comptada dotzena” , que evidentemente que está mal contada, no tiene usted vergüenza. ¿Qué padre quiere para su hijo que le pase lo de la familia de Canet? Ustedes lo único que están haciendo es disfrazar una realidad. ¿Por qué no propone usted que le gustan tanto los referéndums ilegales, uno para votar la lengua vehicular en cada colegio? Igual no le sale una mal contada docena… En mi opinión, ustedes son el “harakiri” del idioma catalán.

Reportatges