Dijous, 16 de Maig de 2024

Salut inclourà el 061 al pla de prevenció del suïcidi

10 de Setembre de 2021, per
  • El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

    ACN

El Departament de Salut inclourà el 061 al pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 integrant-lo a la xarxa de salut mental per oferir una resposta "més ràpida" i "personalitzada" a les persones en risc. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que aquesta integració es farà a partir del 2022 i que suposarà "un pas més" en l'atenció que ofereix aquest telèfon, segons informa l'ACN.

De fet, durant l'any 2020, el 061 va atendre 5.900 trucades relacionades amb el suïcidi. "Actualment, aquestes trucades s'articulen a través d'equips de consulta del SEM que tenen una casuística molt variada i ara el que volem és reforçar el servei", ha detallat el conseller.

El pla, que compta amb un pressupost de 15 milions, també preveu formació, promoure l'atenció i la prevenció, i accions per reduir "l'estigma". L'objectiu és reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d'un 15% i en més d'un 20% en els grups prioritari l'any 2030.

Argimon ha remarcat la importància d'incloure el 061 al circuit però ha assegurat que també es reforçaran els altres telèfons que actualment hi ha actius. Entre ells, el de l'Ajuntament de Barcelona o el de l'Esperança, que es potenciaran. "Com més entrades tinguem, millor", ha insistit. La integració, però, no serà una realitat fins a l'any que ve. "Cal preparar tots els elements organitzatius", ha destacat el conseller.

Una de les principals línies del pla serà promoure mesures de prevenció i control de la conducta suïcida. Incorporarà l'atenció als supervivents, a la família i als professionals, i s'activaran els circuits de derivació a recursos de suport, com les entitats de supervivents.

D'altra banda, es farà formació de professionals d'atenció primària i comunitària, d'educació social, centres penitenciaris i justícia juvenil. Però també a les escoles i universitats. "Cal trencar tabús i fer en l'acompanyament i el suport, tant als mateixos supervivents, com al seu entorn", ha remarcat Argimon.

Millora del codi que adverteix del risc de suïcidi



El nou pla també potenciarà els punts d'activació i la millora del Codi Risc Suïcidi, un instrument pioner a Catalunya i vigent des del 2014, per al monitoratge i seguiment de les persones amb conductes suïcides. Es revisarà el procediment del codi en els serveis d'urgències generals i altres serveis assistencials, que no són de salut mental, per identificar-ne l’adequació a les bones pràctiques basades en l'evidència científica.

També es reforçaran accions per millorar la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida en casos de persones víctimes de violència, abús o situacions límit, així com les mesures per millorar la detecció de la conducta suïcida en gent gran, persones amb malalties cròniques i discapacitats, persones amb dolor, malaltia avançada i d'altres col·lectius vulnerables, de forma "integrada i coordinada" amb els diferents àmbits i serveis implicats.

A Catalunya, l'any 2019 es van morir 441 persones per suïcidi. Una dada que dobla el nombre de morts per accidents de trànsit. A més, es calcula que per cada persona que se suïcida, 20 més ho intenten. De fet, el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d'entre 15 i 29 anys a Catalunya.

[noticiadiari]2/224311[/noticiadiari]

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges