Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Serà possible el nostre gran projecte?

22 d'Abril de 2010, per Miquel Àngel López Mallol

En el decurs dels darrers temps, han sortit notícies decebedores sobre l’evolució del projecte de centre comercial de Metrovacesa.

La situació del sector en general, i d’aquesta companyia en particular, que es troba en una fase crítica de reestructuració del seu deute, desprès d’un turbulent i complex procés de canvi accionarial, avoca seriosos dubtes sobre la concreció final de l’equipament comercial planificat a l’avinguda Sant Jordi.

Els hi haig de confessar que tot i haver votat en contra del plantejament d’aquest projecte, i d’haver-me oposat constant i reiteradament per motius abastament coneguts, em sap molt de greu que a hores d’ara hi hagin ombres sobre la seva execució, per que pot posar en entredit la credibilitat de l’ajuntament de Reus i suposar un perjudici cert a les finances municipals, tot afectant a altres projectes i polítiques de promoció ja endegades.

Per aquesta raó, i més que mai, convé que, des de l’ajuntament es valori de forma seriosa un pla de contingència per si, finalment i malauradament, aquest centre comercial no s’executa.

En aquest punt, crec que s’ha de recuperar la proposta que el Partit Popular incloïa en el programa per a les eleccions municipals de 2007. Aquest pla contenia una visió integrada i audaç de redisseny i adequació del centre de la nostra ciutat, i proposava un ambiciós programa de reubicació de les dependències municipals.

En qualsevol cas, es partia de que l'espai que ocupava Fira de Reus estava destinat a acollir a El Corte Inglés. Tanmateix, i per raons de tots conegudes, tal implantació no va ser possible.

Davant d’aquesta situació, vam proposar que l’espai de l’antiga Fira, respectant la façana que tants ciutadans i ciutadanes enyoren, acollís la totalitat de les dependències municipals, tot localitzant una finestreta única d'atenció a la ciutadania de gran capacitat (Oficina d'Atenció Municipal: OAM), adequadament segmentada, a fi i efecte de proporcionar un millor servei.

En aquest sentit, apostàvem amb claredat per centralitzar tots els serveis municipals: hisenda, urbanisme, consum, contractació, empadronament, etc., localitzant-los fora del casc antic, però en un lloc emblemàtic, accessible, còmode, i que no passes como ara, que per fer qualsevol gestió, s’ha d’anar d’ una dependència a una altra. Òbviament, qualsevol nova dependència municipal hauria de comptar amb aparcament suficient.

Val a dir que aquest plantejament hagués possibilitat un estalvi clar en el capítol de despeses corrents, tot eliminant oficines en règim de lloguer. De la mateixa manera, també s’haurien pogut obtenir recursos addicionals, venent les dependències sobrants, en règim de propietat municipal.

Complementàriament, el nostre plantejament també hagués possibilitat l’optimització dels recursos humans i tècnics de l'Ajuntament, millorant les condicions de treball dels empleats municipals.

Amb un espai com aquest, també hi cabia una gran sala d’actes o auditori, per a la seva utilització tant per part de la ciutadania com del propi Ajuntament.

Complementàriament, i per a rendibilitzar un espai d’aquestes característiques, també hagués estat oportú ubicar dependències d'altres administracions i d’altres destinades a estudis universitaris o superiors, relacionats amb l'administració pública, en general, o local, en particular.

I la nostra proposta no finalitzava en aquest punt. Parlava, amb bon criteri, de crear un espai dedicat a llar d’infants, garantint la conciliació de la vida professional amb la laboral, i donant exemple com a gran empresa en matèria de política social. Aquesta llar d’infants podria acollir als fills dels residents, de les persones que treballen a la zona o les que desenvoluparen la seva activitat en la nova localització (dependències centralitzades de l'Ajuntament)

Finalment, i per a optimitzar un espai tant emblemàtic, i sense superar el sostre d’edificabilitat, i per a que les finances municipals no restessin afectades, també es proposava considerar la localització d’un nombre limitat d’habitatges i espais per a oficines privades.

Es tractava, en qualsevol cas, de generar una nova centralitat a Reus, en un lloc emblemàtic, a un cost mínim, i aprofitar la llicència comercial que permet l’actual normativa (PTSEC) per a localitzar un gran centre a la perifèria, que pogués competir amb igualtat amb les Gavarres, sense afectar al comerç tradicional de Reus.

En definitiva, creiem que la nostra proposta té el suficient abast i fonament, com per a ser considerada, en el cas de que el centre comercial de Metrovacesa no s’executés finalment

Miquel Àngel López Mallol és portaveu del grup municipal del PP a Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges