Per molts més anys!
Felicitats per la bona feina que feu. Cada cop costa més de trobar un periodisme de proximitat independent i de qualitat. Vosaltres ho aconseguiu dia rere dia. Seguiu així!
El món local necessita més que mai de canals informatius que pensin en clau de proximitat. La globalitat i el negoci s’ho menja tot. Molts mitjans que el seu dia van ser pioners ara es veuen obligats, per qüestions de supervivència, a integrar-se en xarxes nacionals o estatals deixant per a franges d’informació molt petites la vida local i comarcal. Només quan la noticia és espectacular, escandalosa o morbosa mereix un espai en els mitjans més potents. Com si la qüestió local no fos universal per ella mateixa.
El que passa a Barcelona, Madrid, París, Londres també és local en el sentit més estricte de la paraula. Les persones necessitem saber què passa a casa nostra, com passa i perquè. La informació dita local i comarcal, o sigui, de proximitat, és imprescindible. Ara per ara, però, es veu que no és rendible i, amb honroses excepcions – el sempre present Diari de Tarragona o la revista mensual NW – cal que es refugiï en iniciatives com Reusdigital.cat, empreses gairebé heroiques que des d’una òptica estrictament periodística, amb professionalitat i en format digital en aquest cas, malden per seguir la vida ciutadana i explicar-la als afectats que també en som protagonistes.
El 23 d’abril de 2008 va iniciar camí el nou mitjà sota la direcció de Marià Arbonès i en aquests sis anys s’ha anat consolidant una estructura de treball que compta amb un cap de redacció, Enrique Canovaca, i un bon equip de periodistes i tècnics que permeten anar resseguint l’actualitat de Reus, el Baix Camp, el Camp de Tarragona i que compta des de fan unes setmanes amb una atenció especial a la comarca germana del Priorat. Amb una mirada especial a les noves tecnologies, la redacció no defuig la bona informació periodística, sempre contrastada, la redacció de suplements extres d’especial rellevància i disposa a més d’una llarga llista de col·laboradors que signen amb regularitat articles d’opinió, permetent conèixer allò que ens està passant.
Sort en tenim de l’existència d’aquest mitjà de comunicació. Un projecte periodístic independent que pensa en vocació pública, que defensa paràmetres de qualitat i que no para de créixer. Instal·lat actualment a la seu d’Òmnium Baix Camp, al Raval Santa Anna, compartint espais amb l'aula de formació i d'ensenyament de la llengua catalana, lluita en l’actualitat per bastir i desenvolupar un nova emissora de ràdio local, necessària, la ‘Nova ràdio’, continuadora en certa manera de la tasca que durant anys va desenvolupar Punt 6 Ràdio que permetia donar sortida i veu a moltes entitats de casa nostra de tots els àmbits: culturals, lingüístics, socials, econòmics, esportius,... Estem a l’aguait que la nova emissora ompli el buit que ara pateix la ciutat i que amb normalitat recuperi un espai de trobada que permeti noves complicitats per tal de treure la ciutat de l’estancament i grisor on s’ ha instal·lat darrerament.
Aprofitem les experiències de Punt 6 Ràdio i Reusdigital.cat per tal d’anar millorant en el terreny del periodisme de proximitat, el que ens interessa.
Xavier Filella Fargas és president del Centre de Lectura.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics