Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Socialistes i autodeterminació

21 d'Abril de 2010, per Anton Baiges Gras

Josep Recasens Mercader, il·lustre emprenedor reusenc vinculat a les files del socialisme local, afirmava l’any 1931: "Com es veu, amb aquesta solució socialista (la confederació republicana de les nacionalitats ibèriques) es reconeix solemnement la personalitat de Catalunya, així com el dret a disposar lliurement dels seus destins" (Què és socialisme? Edicions del Centre de Lectura. Reus, 1982).

Anys més tard, a les acaballes de la dictadura franquista, Josep Pallach, líder socialista català dels anys de la primera transició democràtica, afirmava durant aquells anys en què l’Assemblea de Catalunya defensava en els seus plantejaments el dret a l’autodeterminació del poble català, que calia impulsar un partit socialdemòcrata català confederalitzat amb Espanya, sense subordinacions al PSOE, però plenament sobirà, tot advocant pel dret a decidir dels catalans.

Dissabte passat, en un Palau Bofarull ple de reusencs de totes les edats, l’historiador Jaume Sobrequés, exdiputat socialista i exdirector del Museu d’Història de Catalunya, asseverava respecte a les consultes sobre la independència de Catalunya del proper 25 d’abril: "el país ha anat trenta-cinc anys enrere, bull d’emoció com quan es va esdevenir el final de la dictadura". Sobrequés va fer un repàs exhaustiu de la història contemporània del país, de com s’ha intentat pel dret i pel revés de pactar amb l’Estat espanyol, des de la Solidaritat Catalana, a principis de segle XX, passant per la Mancomunitat de Catalunya durant els anys vint, amb Cambó i Prat de la Riba, fins a la Generalitat republicana de Macià i Companys. Tots i cadascun dels intents, amb accents diferents, clamorosament fracassats. "És clar que hem avançat en democràcia", matisava l’historiador, "però en l’aspecte essencial del dret a decidir, el nostre futur col·lectiu, nacional, estem igual com sempre, som on érem".

Com som on érem en la incomprensible actitud dels socialistes reusencs, l’únic partit catalanista de tradició democràtica que s’ha negat a donar suport al moviment popular i democràtic de Reus Decideix. Tothom l’ha avalat pel seu caràcter d’aprofundiment democràtic: CiU, ERC, IC, CORI i els partits sense representació municipal com la CUP o Reagrupament. Sense complexos perquè creuen, més enllà de les seves legítimes diferències, en la veu del poble. Com tampoc gens menyspreable és el suport d’una vuitantena d’entitats socials, culturals i esportives de la ciutat, de totes les tendències i colors possibles, com ha de ser.

Quin problema té, doncs, el PSC amb el dret a decidir? Com poden sostenir el discurs de la participació ciutadana negant el dret a l’autodeterminació de la nació catalana i la de tots els seus ciutadans? Reus Decideix ens convida a votar el proper 25 d’abril. Molts socialistes històrics ho faran sense escoltar consignes partidàries de vol gallinaci ni subordinacions al poder polític estatal. Com n’estic segur que també ho farà activament la militància de Convergència i Unió, hereva, entre d’altres, de la Unió Democràtica de Carrasco i Formiguera, que a l'any 1931 ja proclamava el dret a l’autodeterminació. Els partits n’han de prendre nota i hauran de reaccionar positivament. La política va molt més enllà del calendari electoral, la democràcia no s’exerceix únicament cada quatre anys. Ens hi juguem massa com a ciutat i com a país: la llibertat i dignitat del nostre poble.

Anton Baiges Gras és filòleg.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anònima més  26 d'Abril de 2010

Tot un mèrit... però insuficient....

Sóc una persona que va anar a votar ahir 25A. Tot i que tinc que dir que aquesta consulta no anava dirigida cap a mi ni cap a les persones que pensen com jo.

Persones que no pensem blanc o negre, que pensem gris.
És a dir, que no podem votar ni un SI ni un NO ni en blanc.

Simplement perquè la nostra opció no està representada en la pregunta. La opció federalista. La opció de major autogovern, major finançament, sense trencar ni posar fronteres. Perquè més enllà de les fronteres i els limits, hi han persones, i podem arribar al consens amb diàleg i arguments.

Crec que la pregunta està molt dirigida al sector independentista, només cal veure els resultats:

1. aplastant majoria del SI...
2. la participació en general no ha estat suficient. És tot un mèrit fer que el 20% de l'electorat vagi a votar, però en una causa com la que es votava no és suficient.

Una altra reflexió... quina participació ha tingut el col.lectiu de 16 a 18 anys i immigrants que podien votar?

Tot i aixi, continuo dient que és tot un mèrit aconseguir que un 20% vagi a votar. Però és insuficient....

David  26 d'Abril de 2010

fracàs

La veritat i dir això em pesa molt cal ser honestos i dir que tot aquest procés de consultes és un fracàs, només aconseguim movilitzar a la gent en l'àmbit rural i de la Catalunya interior, a les zones urbanes, on hi viu la gran majoria de la població els fracassos són sonats

ALIMARA  25 d'Abril de 2010

FRACÀS TOTAL

 NO SOU LA VEU D'UN POBLE. NOMÉS REPRESENTEU LA VOSTRA PRÒPIA VEU I ES VEU QUE ESTEU AFÒNICS.NO US HAN VOTAT NI ELS VOSTRES. DELS 20.000 VOTS QUE VAU RECOLLIR TOTS ELS QUE US VAU PRESENTAR A LES DARRERES AUTONÒMIQUES NOMÉS HEU ARREPLEGAT UN 14,7% DELS VOTS , NO HEU ARRIBAT NI ALS 14.O00, I AIXÒ VOTANT MENORS I EMIGRANTS SENSE DRET LEGAL AL VOT.
LA COMÈDIA DE FALSET S'ESTÀ ACABANT...

SERFI  25 d'Abril de 2010

El meu vot

 Crec en el que va dir el sr Josep Recasens i Mercader, de la mateixa manera que crec en les paraules d'un gran democrata que si avui fos aqui no estaria d'acord de la forma en que sesta portan aquesta consulta popular, es tracta de Josep Pallac un gran catalanista apreciat per molts dels que el barem coneixer.
Els dos pilitics esmenatts si fosin aqui no dirien el que varen dir en el seu dia ja que la politica de l'eshores no es la d'avui ja que tant sols son interesos politics particulars,tot el que s'esta fent respecte a la independencia anira tot a parar en una paperera ja que no s'esta fent com es tendria que fer, sense partits politics pel mig tant sols l'opinio del poble sense estar influenciats per ningú.
Jo soc partidari de l'independencia pro encara no e trobat com expre-sar el meu vot ja que la que ens estan donant es una independencia de partit.
L'opinió es lliure per aquest motiu expreso la meva per lo tant vull que em sigui respectada com totes les opinions de tots el democrates catalans.VISCA CATALUNYA.

Objector de consultes inútils  21 d'Abril de 2010

¿¿¿???

Potser som om érem per què no volem ser, a l'hora de la veritat, independents?

Reportatges