Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El moviment d'artistes reusencs engega un nou cicle d'exposicions a La Llotja

S'han programat fins a 22 diferents mostres per a l'any 2016, amb una clara aposta per l'art modern en diferents disciplines

16 de Gener de 2016, per Marc Busquets
  • Agustench i el moviment d'artistes reusencs gestionaran l'espai de La Lonja de Reus

    Marc Busquets

Una nova etapa que encaren "amb força i il·lusió". Des del moviment d'artistes reusencs, Lluís Agustench ha impulsat un nou projecte per gestionar i programar una oferta d'art centrada en donar a conèixer nous talents artístics de la ciutat i el territori. D'entrada, i a partir d'aquest dissabte, el públic que passi per La Llotja de la plaça de Prim podrà descobrir el treball de Yati, un jove artista tarragoní que ha fet de l'aerografia la seva tècnica marca de la casa. A banda, però, el nou projecte de l'entitat passa per programar tot tipus de cites per tal de "cobrir tots els vessants de l'art", explica Agustench. En total, enguany, la sala té previst acollir fins a 22 diferents activitats artístiques.

Aposta pel talent reusenc

"Alguns dels artistes que exposaran a La Llotja ja tenen una trajectòria més o menys consolidada, però n'hi ha d'altres a qui els cal una empenta", avança Augustench. Així, posem per cas, la sala reusenca acollirà una mostra en què diferents alumnes de l'artista Lídia Pàmies mostraran per primer cop la seva obra. L'art ceràmic també tindrà pes durant l'any que tot just acabem d'encentar. "Molts dels qui exposaran són novells", detalla Agustench. Amb tot, el referent de l'entitat és la cita que anualment dediquen als Beatles. "Serà al febrer i la munta en Josep Maria Gómez, un col·leccionista que té retalls de premsa, fotografies, cartells i fins i tot certificats de naixement dels de Liverpool. "És el nostre acte de referència", exclama.

I serà ja al juny, amb l'arribada del bon temps, quan La Llotja donarà pas a una nova mostra feta per als artistes reusencs. La nova proposta del col·lectiu té l'objectiu d'aconseguir "que la programació que tenim preparada sigui estable, i molt variada". En aquest sentit, l'aposta d'aquesta nova etapa a La Llotja és també de caràcter pràctic. "Volem que quan surtin d'exposar amb nosaltres puguin entrar a altres sales i espais de la ciutat i de la demarcació", apunta. "Volem donar difusió a la gent que comença. Reus té potencial i, la seva gent, creativitat i talent", subratlla. Amb tot, Agustench troba que hi hauria d'haver més recursos per potenciar el talent artístic de la ciutat i que "potser manca una mica d'entesa entre els artistes. Hauríem de treballar conjuntament", demana.

Tot tipus de moviments i tendències

Agustench, veterà pintor, creu a més que l'art actual "s'ha vist afectat per la irrupció del món digital". "Les sales tenen un problema. Abans, el públic anava a veure diverses exposicions al cap de l'any. Ara ho tenen en un clic, ja no es mouen", diu. I, segons apunta, s'hauria de potenciar la creació artística ja al període escolar. "Als programes formatius de les escoles s'hauria d'aconseguir que els nanos aprenguessin a estimar l'art". "Se'ls hauria de mostrar figures com la de Banksy. I així, del més modern potser acabarien interessant-se per la història de l'art", declara.

I potser també és per això que Agustench s'ha decidit a liderar un projecte "en què tot hi pugui tenir cabuda". "Hi haurà fotografia, grafits, art conceptual, urbà i expressionista. Ens interessa contactar amb creadors de tot tipus de moviments i tendències", diu l'impulsor d'aquesta nova etapa La Llotja. De cara al futur, i un cop el projecte del moviment ja estigui consolidat, la fita és la d'organitzar un mercat d'art "de lliure participació" que es converteixi en punt de trobada i suposi un incentiu econòmic per als artistes, ja que "és complicat poder guanyar-se la vida amb l'art i qualsevol iniciativa en aquesta línia és benvinguda". A més, a finals d'any, l'entitat reusenca vol celebrar la tercera edició dels Pinzells d'Argent, uns premis en què es distingeix dos artistes reusencs, un d'ells a títol pòstum.

Tot plegat buscarà convertir l'espai de la plaça de Prim, que la Cambra de Comerç de Reus cedeix al col·lectiu, "en un lloc en què es fomenti l'art de les nostres comarques". Un art valent, compromès i ple de reptes. "El camí dels nous artistes és complicat", descriu Agustench. "I nosaltres, el que intentarem és guiar-los, donar-los un espai per tal que puguin expressar-se i tenir contacte amb el seu públic". La primera cita la tenim aquest dissabte amb els treballs de Yati, que podran ser visitats fins al 30 de gener. "La seva obra és hereva del pop art, i té un punt irreverent i provocador", raona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Mateo  16 de Gener de 2016

Som hi Lluis!

Endavant i sort en aquest projecte. Com diu J.A.Carricondo ets un lluitador i es veu que no pararás fins que treguis tot l'art que tenen amagat els artistes de Reus.

J. A. Carricondo  16 de Gener de 2016

Ànims Lluís!

Sempre has estat un lluitador i animador del mon artístic, de Reus de manera prioritària. Esperem que les noves situacions et permetin tirar endavant els projectes.