Muntatges espectaculars d’última generació, amb videoinstal·lacions i jocs interactius, seran els encarregats de transmetre les emocions i les experiències castelleres als visitants del futur Museu Casteller de Catalunya. Amb l’estructura exterior molt avançada, les obres del museu vallenc encaren la recta final. L’alcalde de Valls, Albert Batet, va anunciar: “Només queda licitar-lo i acabar les obres, ja ens trobem en una fase molt final”.L’Ajuntament ha aprovat el projecte museogràfic per un import d’1,8 milions d’euros, presentat per l’equip d’Ignasi Cristià. “És un museu viu”, afirma l’ideòleg, a la vegada que destaca que va adreçat “tant al públic entès en castells, que obtindrà visions diferents, com al profà, a qui sorprendrà”.
La visita s’iniciarà en un gran vestíbul, a la planta baixa, on penjarà una gran pantalla vertical, on es projectarà un audiovisual dedicat al “valor”, que aproparà els visitants al fet casteller gràcies el testimoni de quatre personatges -un veterà, una enxaneta, un noi jove i una dona castellera-, i que servirà per donar la benvinguda al viatge que emprendrà el visitant. A la sala central de la primera planta hi haurà un acte dedicat a “l’equilibri i el seny”, que s’estructurarà en nodes circulars -que recordaran les pinyes-, on s’explicaran continguts temàtics com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d’altres. En un altre espai, dedicat a la “força”, es reviuran les emocions d’una plaça castellera amb un gran banc circular on els visitants quedaran envoltats d’una pantalla de 360 graus en la qual es visionarà un altre audiovisual que, a mitja projecció, baixarà del sostre una estructura sobre la qual es projectarà un castell fet per diverses colles.
Un espai de recerca i d’activitat
Una de les característiques que tindrà el Museu Casteller de Catalunya és que no es limitarà a la difusió i les vivències del fet casteller. L’equipament també albergarà un centre documentació, que esdevindrà un espai de consulta de llibres i publicacions sobre el món casteller -a la biblioteca- com un arxiu de documentació a l’abast d’investigadors. També destacarà l’ampli fons digital d’imatges que s’anirà renovant constantment. Sobre el fons fotogràfic, l’element central del museu també mostrarà imatges de places, colles i jornades castelleres. Només de la temporada passada s’han recopilat fins a 6.000 imatges de diversos fotògrafs. També s’hi conservaran objectes antics, com les copes que van guanyar les dues colles locals, la Vella i la Nova, en el concurs casteller dels anys 30, o samarretes de colles.
D’altra banda, el museu habilitarà un espai educatiu, on les escoles i instituts podran treballar els seus projectes educatius, a més de ser un centre d’activitats. L’equipament es completarà amb un bar-cafeteria -inspirat en les formes del museu- i la botiga, on els visitants podran endur-se un record casteller.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics