Dissabte, 09 de Novembre de 2024

El Museu de Reus acull una exposició sobre les construccions del paisatge

La mostra es podrà veure de l'1 al 18 de març

21 de Febrer de 2017, per Redacció
  • Imatge d'una barraca de pedra seca a Mont-roig del Camp

    Cedida

El Museu de Reus presenta de l'1 de març al 18 d'abril l'exposició 'Construint el paisatge. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya', una mostra itinerant coordinada per l'Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La inauguració és prevista l'1 de març a les 7 de la tarda. L'endemà, a dos quarts de 8, es realitzarà la conferència 'Les primeres recerques sobre les construccions de pedra seca a les nostres contrades' a càrrec de Jaume Massó. Aquesta activitat forma part d'un cicle de propostes sobre el paisatge programat al Museu de Reus en el marc de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

L’exposició analitza els paisatges en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts. A partir d’aquesta realitat, la mostra planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.

L’exposició ha estat impulsada i concebuda per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, xarxa que integra museus, centres d'estudi i associacions com l'entitat reusenca Carrutxa, centre de documentació del patrimoni i la memòria, que coorganitza aquesta mostra amb el Museu de Reus.

El paisatge, protagonista al Museu

En col·laboració amb Carrutxa es desenvoluparan diverses activitats a l'entorn de l'exposició: conferències sobre els primers estudis sobre les construccions de pedra seca realitzats a les nostres comarques, a càrrec de Salvador Vilaseca, i sobre les barraques de Mont-roig del Camp, declarades en part Béns Culturals d'Interès Nacional. I també sobre l'actualitat pel que fa a la conservació d'aquest patrimoni material i el valor del paisatge, amb exemples també propers en la geografia com el Priorat —comarca que opta a la declaració com a patrimoni mundial de la Unesco en la categoria de paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània— o la gestió del patrimoni arquitectònic al Parc Natural de Montsant.

D'altra banda, amb la col·laboració del grup d'estudi de les barraques del Centre Miró de Mont-roig del Camp, l'exposició itinerant es complementa amb una mostra fotogràfica sobre aquest tipus de construccions en aquesta població del Baix Camp, amb la projecció d'un documental sobre el tema.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics