Dijous, 28 de Març de 2024

Els insectes que desconeixem

Desperta l’interès per la somereta del Montsant

06 de Novembre de 2016, per Paula García
  • Isidre Fabra mostra els detalls dels petits habitants del Montsant en l'exposició fotogràfica 'Insectes', al Palau Bofarull de Reus

    Paula García

  • Paula García

  • Paula García

  • S'està realitzant un estudi que determinarà si la somereta del Montsant és una espècie endèmica del territori

    David Iturria

En un passeig pel Montsant, no ens aturem a observar els detalls dels petits insectes que hi habiten: sabem què és una papallona, però no com és. És la visió que el fotògraf Isidre Fabra vol imprimir a l'exposició 'Insectes. Una mirada macro dels petits habitants de Montsant i muntanyes de Prades’, que romandrà oberta al Palau Bofarull de Reus, fins al 12 de novembre. Es tracta d’una selecció de trenta fotografies que mostren molt de prop els insectes que habiten el Montsant, territori en què, després de molts anys de creure’s extingida, ha tornat a aparèixer la somereta. Precisament, la Diputació finança un estudi per a la seva recuperació, en una mostra del seu compromís amb els insectes que rodegen el parc natural del Priorat.

Segons l’enginyer tècnic forestal del Parc Natural de la Serra de Montsant, David Iturria, el motiu pel qual la somereta s’hagi cregut extingida és que durant molts anys no se’n va localitzar cap, probablement perquè “no s’havia fet una recerca intensa i fins ara no ha tingut suficient interès per determinar-se si realment existia o s’havia extingit”. L’enginyer explica que d’ençà que el Parc Natural va posar el fil a l’agulla i va publicitar la trobada de dos exemplars de la somereta es va tornar a engegar l’interès: “Ara és diferent, el fet de publicitar-ho fa que la gent agafi interès i rebem correus que expliquen on s’han trobat una somereta”. També afirma que la somereta del Montsant no es va extingir, sinó que “no se n’observaven”.

De fet, es difícil observar qualsevol tipus d’insecte, i encara més fotografiar-lo. S’ha de tenir molta paciència, com indica Fabra: “Els insectes no s'aturen a posar per la fotografia, has d’anar a les hores adequades, conèixer els seus costums, aprendre on s’acostumen a posar els insectes...”. El fotògraf explica que, per exemple, el millor moment per fotografiar papallones és pel matí, perquè “és quan tenen més gana que por”. La incursió del vallenc en la macrofotografia d’insectes va començar quan un dia fa setze anys, per atzar, va captar una papallona i es va adonar que “és un món molt emocionant”. Però com que l’època de les papallones és molt curta, va començar a fotografiar altres insectes.

Dels costums de la somereta del Montsant se’n sap poc. Iturria explica que fins al 2014 només se’n coneixia la presència i una sèrie de trets morfològics, però un cens va permetre localitzar al voltant de quaranta someretes. Actualment, s’està duent a terme un estudi per determinar les mesures adequades per protegir l’espècie, que segons explica l’enginyer tècnic forestal, no disposa de cap protecció legal, tot i que està proposada per ser considerada una espècie en perill d’extinció. “Més aviat pel nombre d’exemplars que per la realització d’activitats que li poguessin afectar, en el cas que fos sensible a factors ambientals que desconeixem”, puntualitza Iturria.

La somereta endèmica del Montsant

L’altra objectiu principal de l’estudi és prospectar el Montsant, així com les serres properes, per determinar l’àrea de distribució de la somereta. “Així podem comprovar si és una espècie endèmica que només tenim aquí", explica l'enginyer. El cens permetrà determinar l’àrea de distribució potencial de la somereta, així com estudiar la seva biologia, i emprar les dades obtingudes per dissenyar l’estratègia de gestió i conservació de l’insecte. A la vegada, es vol  “fer la reclamació corresponent per atorgar-li l’estatus legal que li correspondria com a espècie endèmica del Montsant”.

Si la somereta no s’ha extingit durant aquest temps, no hi ha risc que ho faci: “Si ha sobreviscut fins ara, no es preveu que hagi de desaparèixer, a més ara compta amb el paraigua del Parc Natural”. Tot i això, remarca que sempre hi ha factors que no depenen de nosaltres, com qüestions relatives a les temperatures i a l’ambient climàtic. D'altres insectes, localitzats al Montsant des de fa anys, són el material de treball del fotògraf Isidre Fabra, com les papallones i les libèl·lules que romanen aturades al Palau Bofarull per a que, per primer cop, l'espectador les pugui observar en la seva plenitud. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus, Reus Diari Digital, reusdigital, somereta del Montsant, Isidre Fabra
Reus, Reus Diari Digital, reusdigital, somereta del Montsant, Isidre Fabra
Reus, Reus Diari Digital, reusdigital, somereta del Montsant, Isidre Fabra

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Concepció   07 de Novembre de 2016

exposició sobre insectes del Montsant.

Deu ser interessant. He pensar que llegir la notícia t'interessaria. Una abraçada i bona setmana.