La XIX Biennal d’Art Contemporani Català s’inaugura, aquest divendres 8 de maig, a dos quarts de 8 del vespre, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus. Després d’una convocatòria repartida per tot el territori català, a la qual hi varen concórrer 68 artistes, el jurat va seleccionar vuit joves creadors com a exponents de les últimes tendències plàstiques a Catalunya. Amb aquests artistes es fa una mostra itinerant per diferents indrets del nostre país. Com a novetat d’enguany, a l’exposició hi haurà una vídeo-instal·lació que permetrà consultar totes les propostes que ha rebut la convocatòria i les obres seleccionades.
En aquests moments en que la cultura es veu molt afectada per l’actual situació, el Centre de Lectura de Reus manté el seu compromís amb la Biennal d’Art Contemporani Català, i acull novament aquesta dinovena edició, tal i com ja ha fet amb altres edicions. És així com el Centre de Lectura, que ha donat tan de prestigi a la ciutat de Reus, manté viva la flama de les arts joves en la pròpia ciutat i al país, participant en aquest fet descentralitzat de l’art jove i fent de la capital del Baix Camp una de les ciutats que formen part del recorregut itinerant.
Vuit artistes seleccionats
Els artistes seleccionats són: Albert Arribas i Forcada, nascut a Barcelona, resident a Blanes; Carles Azcón i Jutglà, nascut a Canberra –Austràlia-, resident a Cardedeu; Xiana Gómez i Díaz, nascuda a Lugo, viu a Barcelona; Sergio Mesa i Fernández, de Manresa; Míriam Rialp i Bonet, de Santa Coloma de Queralt; Irene Solà i Sáez, nascuda a Vic, viu a Malla; Bernat Soler i Mañé, de Vilanova i la Geltrú i Ruth Sòria i Vidal, nascuda a Santa Coloma de Gramenet i resident a Badalona.
El jurat format per Lluís Campins,director del Museu de Sant Cugat, Josep Canals,galerista i director de la Biennal; Albert Mercadé,director de la Fundació Arranz-Bravo; Arnau Puig,crític d’art, historiador i filòsof; Dra. Mar Redondo,Vice-degana de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Aureli Ruíz,artista plàstic i visual de Reus, els ha escollit per la seva qualitat i excel·lència.
Segons els organitzadors, les circumstàncies objectives i psicològiques actuals “feien molt difícil poder mantenir viva aquesta Biennal, que és la més antiga de l’estat espanyol, però s’ha aconseguit tirar-la endavant amb el suport d’intel·lectuals i determinades administracions, públiques i privades, ja que s’ha considerat que l’art és un entramat que forma part de l’evolució de l’ésser humà, i més encara en aquests temps de crisi, on ens cal una reflexió dels valors”.
Com a novetat d’aquest any, apostant per una obertura del procés i tot fent ús de les tecnologies al nostre abast, a l’exposició hi haurà una vídeo-instal·lació que permetrà consultar el total de les propostes que ha rebut la convocatòria i les obres seleccionades.
Noves Tecnologies
Cal destacar que la mostra actual ha evolucionat i s’ha adaptat a les noves tecnologies, de tal manera que tota la seva organització i coordinació s’està fent a través de les xarxes socials. El catàleg i tota la informació de la Biennal és present a la xarxa d’Internet i també es pot seguir pels telèfons intel·ligents amb Iphone i Android. També es pot consultar a la xarxa a Facebook, Twitter, You tube, Flickr, Vimeo, Issuu i a la web de la Biennal.
La Biennal d’Art Contemporani Català està organitzada per Canals-Galeria d’Art, amb la col·laboració del Museu i l’Ajuntament de Sant Cugat, del Centre de Lectura de Reus i el suport de la Generalitat de Catalunya i d’altres institucions públiques i privades.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics