Les barcelonines Eva Vilarrasa i Montserrat Bastons es van endur aquest divendres, respectivament, el premi Antoni de Bofarull de narrativa breu i el Gabriel Ferrater de poesia en els XXXVI Premis Baix Camp per a Joves Escriptors. El certamen, organitzat per Òmnium Baix Camp, recompensa obres d’autors menors de 30 anys. El jurat va atorgar també dos accèssits al IV premi Josep Maria Gort pels assajos del tarragoní Enric Garcia i la riudomenca Glòria Coll. Les obres es van escollir d’entre una cinquantena de candidates.
A ‘Asal’, el debut d’Eva Vilarrasa, la narradora explica com canvia a partir de conèixer una nena iraniana, i està inspirada en l’experiència de l’autora com a voluntària en una casa d’acollida per persones sense sostre. La barcelonina afirma que l’experiència l’ha ajudat “a conèixer-me millor a mi mateixa” i agraeix “que hi hagi llocs com aquest que donen oportunitat a gent jove perquè s’ho passi bé escrivint”.
Tot i la seva joventut, la poeta Montserrat Bastons ja és una veterana de les lletres i dels premis literaris: l’any 2004 ja va publicar el seu primer poemari, Bocins de vida. La poeta barcelonina ha afegit el Gabriel Ferrater al seu palmarès gràcies el seu poema ‘Que no tots els amors arriben a bon port’.
L’assaig que ha donat al periodista tarragoní Enric Garcia l’accèsit a IV Premi Josep Maria Gort és ‘Francesc Xammar Vidal, perifèrica esperança’. Xammar, jesuïta i exregidor de l’Ajuntament de Tarragona, va obtenir enguany Premi El Balcó-Tarragoní de l’any, otorgat per Òmnium Tarragonès.
Glòria Coll és una altra escriptora jove però amb experiència i guardons. De fet, la riudomenca ja va obtenir un altre accèsit als Premis Baix Camp del 2006, en aquest cas pel Gabriel Ferrater de poesia. El seu primer poemari, ‘Oda als objectes’, és de fa dos anys. L’accèssit d’enguany és pel seu assaig ‘Quina mandra ser feminista...!’.
Recital musicat de Ramon Llull i actuació dels salouencs ‘Attitude’
Coincidint amb l’any Llull, el certamen va començar amb ‘El Verger de l’Amat’, un recital de fragments del ‘Llibre d’Amic e Amat’, amb l’actriu Montse German com a rapsoda, acompanyada de la guitarra del mallorquí Ferran Pisà, que va aportar l’atmosfera literària a l’esdeveniment.
Després del recital van pujar a l’escenari Attitude, un grup d’estudiants d’arts escèniques de l’Institut Jaume I, de Salou. La performance dels salouencs va tenir una posada en escena espectacular: un decorat mòbil molt ben executat, format per dos marcs de fotos elegants a escala humana, acabava emmarcant dos actrius després que aquestes fossin vestides amb roba d’època i paraigües fets amb paper imprès.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics