El Festival Europeu de Curtematratges de Reus, el FEC Festival, ja és aquí. Des d'aquest dimecres i fins al proper diumenge, 2 d'abril, la ciutat es convertirà en la capital europea del cinema. Dels més de 5.000 films que han volgut ser exhibits a la cita, l'organització n'ha escollit 150, dels quals 25 formaran part de la secció Competició. La pel·lícula 'Timecode', produïda per l'Escola de Cinema de Reus (ECIR) serà homenatjada aquest vespre al Bartrina (a partir de les 9) per la seva brillant trajectòria, amb la nominació a l'Oscar de Hollywood inclosa. El certamen, emmarcat en els actes de la capitalitat reusenca de la cultura catalana, compta amb diverses activitats paraules per tal que als carrers s'hi respiri cinema.
Homenatge a un curt que 'ha fet la volta al món'
En una entrevista al programa 'La tarda', que s'emet de dilluns a divendres a LANOVA Ràdio, el codirector del festival, Christian Inaraja, ha explicat que la projecció del curt curt reusenc a la cita es deu al fet que "ens ha semblat una molt bona idea que un curt nascut a Reus i que ha fet la volta al món pugui tornar a casa" i que per aquest motiu se li retrà homenatge amb el lliurament d'un premi d'honor. Posteriorment, es donarà pas a la primera sessió a concurs de les cinc que estan previst, a diferència de les quatre que s'havien fet fins ara. El curt reusenc no serà l'únic de factura catalana amb opcions a premi, ja que 'Celebració', del tàndem format per Pau Cruanyes i Gerard Vidal, a partir d'un projecte acadèmic d'un grup d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, també tindrà opcions de premi.
"Per nosaltres, que som estudiants, és un luxe poder ser en un dels festivals més importants del país i d'Europa", ha explicat Vidal a 'La tarda'. Val a dir, a més, que 'Celebració' té caràcter tarragoní, ja que es va rodar a l'Hostal El Senglar, de l'Espluga de Francolí. Aquests dos films no seran els únics de factura catalana que competeixin al FEC, perquè la peça 'Graffiti', de Lluís Quílez, ha estat inclòs a Panorama.CAT. De fet, la pel·lícula ha estat una dura competència per a 'Timecode' al circuit de festivals i també va estar a punt de ser distingit per situar-se a la recta final de la cursa per l'estatueta daurada. Per part seva, Inaraja ha posat l'accent en la selecció de les pel·lícules presents en la mostra "i el seu caràcter eclèctic".
Novetats i activitats paral·leles
Una de les novetats del FEC d'enguany és la formació d'un jurat jove amb sis joves de la ciutat. "Ens venia de gust tenir una mirada diferent, sempre hem cregut que el festival s'ha d'obrir a tot tipus de perfils artístics, i en aquest cas els nois ens diran si la selecció de curts que hem preparat els agrada o no", ha comentat Inaraja. L'aula de cinema, amb sessions per a nois de primària i ESO, el programa 'Reality bites', amb peces audiovisuals fetes amb perspectiva de gènere o la caravana PUCK, al Mercadal i amb films d'animació per als més petits, són altres de les propostes del certamen reusenc de cara als propers dies.
A més, se celebrarà una sessió infantil, la trobada 'Nice to meet you' entre realitzadors i públic i també es farà un vermut cinèfil amb el director de 'Timecode', Juanjo Giménez, per repassar la seva carrera. Diumenge, 2 d'abril, i després de la cloenda i el lliurament de premis del dissabte al vespre, l'Orfeó reusenc acollirà la Marató FEC, en què s'oferiran fins a sis títols de l'edició d'enguany. Podeu consultar el programa i l'horari de les projeccions en aquest enllaç.
Recupereu l'entrevista al codirector del FEC, Christian Inaraja, al programa 'La tarda', que s'emet a LANOVA Ràdio:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics