Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Reusdigital.cat recomana...

24 de Juny de 2016, per Jordi Siré
  • Portada de 'Magda Folch. La mirada impressionista'

     

Reus ha superat, enguany, el centenar de novetats literàries d’interès local presentades en el marc de Sant Jordi. Una xifra que dóna idea de la riquesa i inquietud pel món del coneixement i les lletres a la nostra ciutat. Cal destacar, a més, que entre les novetats locals hi ha obres de temàtica ben diversa, des de literatura infantil, passant per ficció, fins a assajos i monografies locals. En base a aquests valors culturals i amb l’objectiu de donar a conèixer i divulgar obres amb una singularitat especial, Reusdigital i la Fundació Privada Reddis proposen iniciar una secció setmanal anomenada 'Reusdigital recomana…'. Aquesta recomanació literària inclourà  una fitxa amb els detalls tècnics de l’obra (autor, edició, pàgines, etc) acompanyada d’una breu ressenya.

 

Títol: Magda Folch. La mirada impressionista

Autors: Josep Maria Rosselló i Carme Puyol

Edició: Diputació de Tarragona i Viena Edicions

Immersió complerta, extensa i amena en la vida i obra de la pintora, nascuda a Reus l'any 1903, Magda Folch. Un repàs al tarannà d'una artista marcada per l'impressionisme però també a una trajectòria vital que li va permetre conèixer Salvador Dalí durant la seva estada a Figueres (probablement per mitjà del filòsof i activista cultura durant la República Josep Puig i Pujades) i superar una postguerra dura marcada per l'empresonament del seu marit, Emili Donato. Un període d'on destaca la lluita personal per poder donar suport a la seva família i per aconseguir l'alliberament definitiu del seu espòs de la màquina repressora franquista.

Superada la prova i dedicada a l'ensenyança en la seva condició de professora de dibuix i història de l'art a l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona després d'un pas per Eivissa que va deixar empremta en el seu procés creatiu, Folch "ens va ensenyar (en paraules de Josep M. Rosselló) a aclucar els ulls per desdibuixar la realitat i així obviar els detalls, de manera que, veladament, només percebéssim els plans de color i els volums".

La biografia, que no dubta en rescatar la memòria oral de totes les persones que van conèixer Folch i en deixar constància de la seva condició de persona de bona família vinguda a menys pels hàbits de joc del seu pare (que es va acabar polint en timbes el fideïcomís a favor seu creat pel seu avi), el llibre retrata amb precisió les dues vies artístiques escollides: la del retrat (el seu vessant més creatiu) i la de temes tan diversos com les natures mortes, flors i figures, sobretot de dones. Al recull d'il·lustracions que podem trobar al llibre se li suma un rigorós ventall d'aportacions que, en forma d''Evocacions', donen veu a familiars i amics que ajuden a donar sentit a una obra rigorosa tant des del punt de vista artístic com humà.

I tot plegat arriba a bon port gràcies al bon fer dels dos autors del llibre. Josep Maria Rosselló va ser alumne de Folch a l'Escola d'Art de la Diputació i va fer els estudis superiors a l'Escola de belles Arts de Sant Jordi i a l'Escola Massana de Barcelona. Nascut a Tarragona, l'any 2003 l'Ajuntament d'aquesta ciutat li va lliurar el títol de Serveis Distingits per la seva tasca divulgativa a la ciutat i el 2014 el va anomenar fill predilecte de la ciutat. Per la seva banda, Carme Puyol Torres és llicenciada en Història, tècnica d'Arxius i graduada en Gestió Cultural. Ha publicat, entre d'altres, 'Miralls de lluna. Biografies de les dones als espais urbans de Reus' i ha col·laborat en l'edició de 'Lletres reusenques, reusenques de lletres'.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges