Dilluns, 14 d'Octubre de 2024

Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

30 de Desembre de 2016, per Jordi Siré
  •  

Títol: Vint elefants per un Trapezi

Autor: Tjerk van der Meulen

Editor: Cossetània

Aprofitant la vintena edició del Trapezi, el fotògraf oficial de la majoria de les edicions del que ha esdevingut amb el transcurs del temps com a Fira del Circ de Catalunya va decidir fer-ne un recull dels millors moments. Nascut a Arnhem (Holanda) l'any 1960 però assentat a Catalunya des del 1985, Tjerk van der Meulen sap captar com ningú l'expressió i el dinamisme inherent a un festival generador d'imatges èpiques com pocs esdeveniments culturals a l'aire lliure arreu del país. Una capacitat a l'abast d'un professional educat en la difícil tasca del fotoperiodisme. El seu currículum contempla mitjans com Diari de Tarragona, Nou Diari, El Punt Avui, El Periódico, Ara o El Observador.

Amb aquest background vinculat a les històries diàries i a la síntesi narrativa les imatges capturades són el millor resum de l'esforç de les diferents companyies i artistes que han participat al llarg de totes les edicions del festival. Les seves personals composicions ofereixen al lector històries personals en cadascuna de les fotografies, que atresoren l'alt nivell d'exigència assolit en uns espectacles pensats per crear bocabadats de totes les edats. El llibre deu el seu nom a les vint reflexions de participants i d'algunes de les persones que han fet possible la Fira que emergeixen de la trompa de la imatge emblemàtica de l'elefant, icona per excel·lència del Trapezi.

Perquè el llibre és, també, la reivindicació d'un art popular "D'entre totes les arts que es coneixen potser el circ sigui la més generosa: sense perdre mai la seva essència és capaç de fusionar-se amb altres llenguatges sense deixar mai el camí de la proesa, del risc, de l'enginy... de l'ofici", escriuen David Herrera, Joan Lluís Montero i Marcel Aguilar, artistes i ensinistradors del paquiderm del festival. I en el que seria un bon resum del reusenquisme bipolar, el productor de la companyia Pepa Plana, Oriol Blanchar, escriu: "De Reus en coneixem la part burgesa i senyorial, però el Trapezi ens posa al davant d'aquesta altra cara de la ciutat que també sempre hi ha sigut, la més popular, en una de les expressions més socials del món escènic, el circ".

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges