Dissabte, 23 de Novembre de 2024

Seminari de reflexió sobre la rehabilitació i els usos del patrimoni gaudinià

Els responsables de la gestió de les obres de Gaudí a Catalunya debatran durant la jornada

12 de Desembre de 2016, per Redacció
  • Interior d'una de les sales del Palau Güell

    El Punt Avui

El II Seminari Gaudí, que se celebra aquest dilluns, 12 de desembre, està dedicat a la rehabilitació i els nous usos del patrimoni gaudinià. Aquest seminari vol ser un espai de treball entre els responsables de la gestió de les obres de l'arquitecte reusenc a Catalunya, per donar a conèixer les darreres actuacions i intercanviar experiències que permetin regenerar el coneixement sobre la seva obra.

El seminari, que té un caràcter anual, presenta enguany els darrers projectes de tres monuments gaudinians de la ciutat de Barcelona (el Palau Güell, la Casa Vicens i la Torre Bellesguard), així com un exemple internacional, el del Museu Horta de Bèlgica. El certamen està organitzat pel Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí i té lloc al Palau Güell de Barcelona.

Els monuments gaudinians de Barcelona

La jornada començarà amb el projecte de restauració, conservació i ús del Palau Güell, que commemora el 5è aniversari de la seva darrera restauració, que va permetre l’obertura de l’edifici el 2011. Després d’una primera etapa de consolidació  de la visita pública, ha començat una segona fase d’implementació dels programes públics per acostar l’obra al visitant.

Seguidament, el seminari tractarà el cas de la Casa Vicens, que actualment està en fase de restauració, i que presentarà un projecte de rehabilitació i nous usos culturals. També es tractarà el cas de la Torre Bellesguard, que es va obrir al públic fa tres anys i és un exemple de conservació i gestió des d’una petita empresa familiar.

La jornada clourà amb l’exemple internacional, el del Museu d’Horta de Bèlgica, que ocupa la casa i el taller de l’arquitecte Víctor Horta. El seu model de gestió presenta paral·lelismes amb el patrimoni gaudinià i, els darrers anys, ha hagut de resoldre noves exigències de confort, seguretat i protecció del monument, que han sorgit arran del creixement del nombre de visitants. El monument està inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO des de l’any 2000.

El Consell Gaudí

El Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí, que va ser creat l’any 2014 pel Govern de la Generalitat, vetlla pel patrimoni arquitectònic que l’artista va deixar com a llegat. L’òrgan està format pels gestors de les obres de Gaudí, tant de titularitat pública com privada, així com per entitats i experts reconeguts en l’obra de l’arquitecte, i per responsables del Govern de la Generalitat.

És responsabilitat del Consell construir una xarxa de les diverses obres de Gaudí a Catalunya, facilitar-ne l’estudi, promoure la seva visita i fomentar la recerca sobre la vida i l’obra de l’arquitecte.  

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics