Dissabte, 14 de Setembre de 2024

Sis llavors amb premi

14 de Juliol de 2015, per Josep Cartanyà/ Infocamp.cat
  • L'Alexandra Barrientos, guanyadora del Laus de Bronze, mostra el disseny amb el qual ha obtingut aquest guardó

    Infocamp.cat

Alexandra Barrientos ha obtingut un premi LAUS de bronze pel seu projecte Sis llavors, un disseny pensat per a una proposta de vi ecològic. Tot i que la seva trajectòria professional en aquest camp tot just comença, aquesta alumna de l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona (EADT) ja ha aconseguit un dels guardons més importants del sector. Ara tan sols fa falta que Sis llavors passi del disseny a la realitat.

Segons el mite, Prosèrpina –filla de Ceres, deessa de la terra i els conreus, i el poderós Júpiter– va ser raptada per Plutó, una divinitat associada a l'inframón que va obligar-la a viure amb ell als seus dominis. Quan va adonar-se de la desaparició de Prosèrpina, Ceres va buscar-la incansablement. Les plantes van morir i els camps es van assecar. Finalment, Júpiter va obligar Plutó a retornar a Ceres la seva filla.

Abans d'alliberar-la, Plutó va demanar a Prosèrpina que mengés sis llavors de magrana, un fruit que simbolitza la fidelitat en la parella i que la lliga al seu espòs. Així, Prosèrpina passa els primers sis mesos de l'any amb el seu marit, el temps que la seva mare i tota la natura moren esperant el seu retorn, i els sis restants amb la seva mare, quan la natura reverdeix a causa de l'alegria de Ceres. El mite de les sis llavors que uneixen els boscos amb l'inframón, l'estiu amb l'hivern, és la pedra angular del disseny d'embalatge i etiquetes per a un vi ecològic elaborat a l'Alt Camp que signa Alexandra Barrientos.Sis llavors és el nom d'un projecte que traça amb línies els personatges d'aquest relat mitològic: horitzontals per representar Plutó i l'inframón; verticals, que il·lustren Ceres, la mare que espera des de la terra, i diagonals per dibuixar Prosèrpina, la filla i esposa que es mou entre els dos mons. Tot plegat, lligat amb fines línies blanques i negres, colors oposats que simbolitzen la delicada radicalitat dels extrems oposats que es trobaran.

“Sóc partidària de treballar conceptualment un tema concret, a partir del qual es desenvoluparà tot el disseny”, explica Alexandra Barrientos, mentre amb una mà subjecta un dels extrems del pòster que mostra el treball guanyador i, amb l'altra, n'agafa l'altre extrem mentre mira a la càmera.

Per l'alumna, el premi “sempre és un reconeixement enorme, i en el meu cas m'ha servit per descobrir el disseny gràfic com una autèntica vocació”, explica l'Alexandra, que detalla que la seva formació neix al món de l'interiorisme i que, fa un parell d'anys, va llançar-se a cursar aquesta especialitat.

Sis llavors, el treball que li ha valgut el Laus de bronze, està inspirat en Vins Padró de Bràfim, que regenta una cosina del seu pare. Ara només cal que traspassi del paper a la realitat. De moment, Barrientos pot sumar aquest premi al seu palmarès i qui sap si aviat no podrà brindar amb una copa d'un Sis Llavors dissenyat per ella.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges