"És la meva segona casa". Així defineixen el Mercat del Carrilet les paradistes Glòria Guinovart de Pesca Salada Glòria, Isabel Basora de Carnisseria Basora i Rosa Masip de Carnisseria Masip. Les tres coincideixen a l'hora de definir què significa per a les seves vides aquest espai, que transmet vida per tots cantons. Les hores i la dedicació destinats als seus negocis han fet del Mercat un pilar essèncial.
L'ambient familiar, la proximitat amb els clients i els productes de qualitat són els trets distintius del mercat. "Som un mercat del poble", qualifica Masip i Basora afirma: "El mercat és molt peculiar i molt afable".
Glòria Guinovart comenta que la vinculació amb la gent del barri encara segueix activa, tot i que no és igual com en els inicis. Els canvis comercials i demogràfics de la zona s'han palpat al mercat. Malgrat tot, aquesta paradista creu que "al barri hi ha cultura de mercat".
"Tenim un públic exigent però molt agraït" expressa Isabel Basora. La propietària de la Carnisseria Besora considera que s'ha de exigir sempre la màxima professionalitat: "Hem de saber atendre les necessitat de cada client". "La gràcia del mercat és que els paradistes expliquem més cada producte al client i li recomenem l'adequat per a cada ocasió". En una línia similar, Masip opina que "el sistema personalitzat i el tracte directe són de les poques coses que encara tenim a favor".
De les Peixeteries Velles al Carrilet
La construcció del Mercat del Carrilet, que es va inaugurar el 27 de juny de 1983, va permetre que les parades de carn i peix de l'antic mercat a l'aire lliure a les Peixateries Velles poguessin traslladar-se al nou espai, davant del tancament imminent d'aquell espai.
"Venir al nou mercat va suposar, especialment, comoditat. Allí cada dia havíem de treure i posar tot el material de la parada", recorda la propietària de Pesca Salada Glòria. Rosa Masip afirma que "hi va haver un abans i un després en la manera de vendre. El mercat es va fer d'última generació".
La paradista destaca la importància de tenir montacàrregues, ja que a les Peixeteries tots els productes s'havien de pujar i baixar a pes per les escales. D'altra banda, Isabel Basora explica que "tot va ser més higiènic i l'aspecte era més visual. Al fer el canvi molts paradistes vam aprofitar per canviar l'estètica de la seva parada i renovar frigorífics i taulells".
La imatge ho és tot
La importància de la estètica del mercat ha estat una constant des dels seus inicis. Les innovadores plaques de formigo que caracteritzen la seva façana en són exemple. Els grafitis que s'han pintat a la façana de l'avinguda Jaume I, també ho són. Aquests dibuixos, on hi ha els nanos i el Carrilet, han volgut rejuvenir i fer més atractiva la imatge del mercat. Glòria Guinovart avança que "si es pot es pintaran la resta de façanes".
A banda de la imatge exterior, de portes endins el Mercat del Carrilet també cuida la seva estètica. "Els ascensors cap al pàrquing, l'aire condicionat, el supermercat. Tot això són canvis que s'han fet per oferir més comoditats als clients. Vius de cara a la imatge", comenta Rosa Masip. En una línia similar, Guinovart afirma: "El supermercat ens fa més vistosos, sinó es veuria l'espai tancat i els llocs tancats són tristos".
Al llarg dels trenta anys, l'espai ha patit transformacions. Guinovart destaca la remodelació que es va fer fa uns tretze anys. La paradista explica que "es van treure algunes parades que estaven tancades i es incloure un carrer central".
Isabel Basora considera que amb la remodelació es va fer una aproximació a la idea de mercat global, on totes les parades es puguin veure. "Abans el mercat eren un conjunt de carrers horitzontals, estava prefabricat i hi havia contaminació visual".
Semestre de celebracions
Per commemmorar l'aniversari, el Mercat del Carrilet ha organitzat una sèrie d'actes. Regals i promocions per als clients i l'exposició 'Fortuny, gravador'. Tot i així, les tres paradistes remarquen el significat especial que ha tingut el sopar de paradistes actuals i jubilats que es va celebrar el passat 6 de juliol, al Foyer Marià Fortuny de firaReus.
"Ens ho vam passar pipa", expressa encara contenta Guinovart. Per la seva banda, Rosa Masip escull aquest sopar com un dels principals moments de la història del mercat. "Crec que serà el moment que més recordaré. Va ser molt emotiu i molt maco. Ha servit per fer balanç".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics