Dijous, 28 de Març de 2024

Una comarca amb moltes tronades

16 de Setembre de 2014, per Salvador Palomar
  • Preparació de la tronada a Cambrils

    Ajuntament de Cambrils

Sembla que el Baix Camp és la comarca catalana on més s'ha conservat el costum d'aviar tronades a les festes majors, amb l'antic mètode d'una reguera de pólvora que comunica el foc als trons i morters. Ho fan Reus, la única població que ha conservat fins avui l'ús dels morters o mascles metàl·lics, les Borges del Camp i Riudecanyes. En els últims anys s'hi han afegit l'Aleixar i –aquest setembre– Cambrils, indrets on la pràctica és ben documentada, però on s'havia deixat de fer.

A la comarca, les referències més antigues a aquesta pràctica pirotècnica són a Reus on, a la segona meitat del segle XVII, es parla d'aviar els mascles i apareix explicitat el nom de tronada a mitjan segle XVIII.

Al segle XIX, les tronades eren comunes a la major part de festes majors de les poblacions del Baix Camp. Entre altres, a Alforja, hi ha documentada aquesta pràctica el 1784. A Cambrils, una nota de despeses en pirotècnia –del 1833– conservada a l'Arxiu Municipal inclou la compra de 200 trons per a les tronades. A les Borges, des de 1876, la tronada ha estat ben present en l'inici de la celebració de la festa major dedicada a la Mare de Déu de la Riera.

La tronada és bàsicament una manifestació sonora, sense necessitat d'altres efectes lluminosos que el foc. L'esclat de la pólvora anuncia la festa o aporta brillantor a moments singulars de la celebració. Com descriu, per exemple, una crònica de la professó de retorn de la imatge de la Mare de Déu del Camí al seu santuari cambrilenc, després d'unes obres, el 9 de setembre de 1891: «Al llegar a la plaza de esta villa y rodeando toda la procesión a la majestuosa imagen colocada en su carroza, cantóse una Salve, concluida la cual y a los acordes de la marcha real y salva de morteretes, llamada vulgarmente tronada, se prorrumpieron vivas a la Virgen, llegando el entusiasmo a su colmo.»

Article publicat a La Teiera.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics