Divendres, 26 de Juliol de 2024

Una típica i dolça menja de Nadal a Reus

25 de Desembre de 2021, per
  • Un pa foradat

    Cedida

De costums, per Nadal, n'hi ha molts i ben diversos. A taula, les receptes varien segons l'indret, tot depenent dels productes de la terra, i el cert és que a casa nostra podem presumir de compartir, per Festes, algunes menges ben particulars. Una, amb tot, té un marcat accent reusenc, si bé a Valls també és molt popular: el pa foradat

Rodó i foradat, com el seu nom indica, és fet de matafaluga i és consumit a la nostra ciutat i en poblacions de l'entorn, així com en diferents municipis de l'Alt Camp. És fet de massa pastissera, pujada amb farina fina. Després del ferment del llevat, s'ha d'adobar amb matafaluga. Se sol menjar per postres, per acompanyar els torrons, però ja se sap que això va per cases i famílies. N'hi ha, posem per cas, que el suquen amb la llet de l'esmorzar. 

Amb torró, més bo


Amb tot, diuen els entesos panarres que és especialment bo si se'l marida amb torró de Xixona. Temps enrere se solia encetar el pa foradat la Nit de Nadal, quan els veïns sortien de la Missa del Gall, per acompanyar-lo també amb vi ranci. Si bé se'n pot trobar en altres localitats de l'entorn, el fet és que es tracta d'un producte típic de la nostra ciutat. 

Pel que fa als orígens del pa foradat, se sol assenyalar que, temps enrere, les famílies amb menys recursos es trobaven que arribaven les festes i no tenien ametlles, ni mel, com les riques. És per això que feien pa i hi posaven herbes com matafaluga i celandre, per fer festa. Joan Amades, al seu torn, va deixar escrit al Costumari català que "antigament l'havien repartit a l'església".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges