Dilluns, 15 de Juliol de 2024

Un homenatge «necessari i merescut» a un «reusenc il·lustre»

22 de Febrer de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Imatge de l'acte al Bartrina per inaugurar l'Any Ferrater, amb Enric Casasses a l'escenari

    Reus Cultura

El Teatre Bartrina ha acollit, aquest vespre de dimarts, el tret de sortida a l'Any Ferrater. Ha estat amb un acte que ha obert el batlle de Reus, Carles Pellicer, per assenyalar la "rellevància" del poeta a la cultura del país. L'alcalde ha recordat els preparatius amb l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per tirar endavant la commemoració "de la vida i de l'obra" del reusenc, estretament vinculat a la població barcelonina. "Entre tots, farem un homenatge necessari i merescut a una figura única", ha assenyalat. 

"Un intel·lectual, un reusenc il·lustre"



Pellicer s'ha referit a l'Any Ferrater com un "repte de país" a través d'una programació "ambiciosa" per fer valer la trajectòria del poeta, a qui ha descrit com "un intel·lectual, un reusenc il·lustre". El seu llegat, ha dit, és "enorme" i "conserva tota la seva maduresa". Acte seguit, ha estat l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, qui ha comentat els anys de Ferrater en aquesta localitat, on es va envoltar d'una generació "que va patir els efectes de la dictadura" però que amb el temps ha subratllat que el municipi "és terra d'artistes". 
 

Una imatge del públic al Bartrina, aquest vespre Foto: Tània Sala


En acabat, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha indicat que és "un orgull comprovar que Ferrater és compartit per tothom" i ha celebrat "la moltíssima feina" feta per les entitats de les dues poblacions per "fer possible" la commemoració d'enguany. "La seva obra és sòlida, va ser una figura independent i rebel i va saber connectar amb les noves generacions", ha dit del reusenc, tot apuntant que l'objectes dels actes previstos és "difondre" la seva obra. 

Casasses diu Ferrater



L'acte d'aquest vespre ha inclòs també la projecció de diversos audiovisuals, entre els quals una pel·lícula familiar amb imatges de la família Ferrater amb la veu en off del propi poeta. En altres, i també tot servint-se en ocasions de material d'arxiu, diverses figures (Jaime Gil de Biedma, Rosa Cabré, Jaume Ferran i Xavier Amorós, posem per cas) han subratllat el valor del reusenc. A partir de les seves aportacions, han descrit un home "sensible i lliure", capaç d'aprendre una llengua només per poder llegir els autors estrangers que admirava. La vetllada ha comptat també amb una actuació amb poesia i música. Enric Casasses ha llegit els versos de Ferrater, i després s'hi han sumat Barbara Kusa i Feli Gasull.
 

Feliu Gasull i Barbara Kusa, a l'escenari del Bartrina Foto: Reus Cultura


Després, el comissari de l'Any Ferrater, Jordi Cornudella, ha fet un repàs a "llibres i apunts" del poeta per tal de brindar una "aproximació" de la seva persona als assistents. N'ha destacat el "poc interès" que va tenir en la "vida acadèmica", centrat més aviat en la creació artística i la docència. La seva obra, ha conclòs, "és viva i vigent" quan fa mig segle de la seva defunció. 

La cloenda de l'Any Ferrater es farà, a la tardor, a Sant Cugat del Vallès. En aquest municipi es duran a terme una trentena d'iniciatives, al llarg de l'any, en homenatge al poeta. 
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges