Dissabte, 12 d'Octubre de 2024

Hub Foodtech & Nutrition, o el que és el mateix: ressuscitar Shirota

28 de Febrer de 2022, per Andreu Martín
El govern de Reus aposta ara pel Hub Foodtech & Nutrition, un dels projectes que opten als Fons Europeus Next Generation, que compta amb el suport de la Diputació, la Universitat Rovira i Virgili, Eurecat i part del sector privat. Ara bé, aquesta iniciativa ja la vam presentar i fer funcionar nosaltres, els socialistes, durant el mandat de Lluís Miquel Pérez, aleshores anomenada Shirota.

Cal recordar que l’empresa engegada pel PSC estava dedicada a la identificació, extracció i separació de principis actius procedents de fonts vegetals per a la seva incorporació en matrius alimentàries i per l’obtenció de nous aliments funcionals i, per tant, amb propietats saludables. Shirota Functional Foods va ser la primera empresa a tot l’Estat que va sorgir d’un projecte CENIT (Consorcios Estratègicos Nacionales de Investigación Tecnológica) del Ministeri d’Indústria i una de les principals empreses de base biotecnològica que operaven a Catalunya.

De fet, Shirota era una iniciativa molt més ambiciosa que l’actual i en la qual l’Ajuntament prenia un paper més rellevant en l’aposta pel foodtech. L’actual proposta del Govern és una calcomania del que va ser Shirota i que el govern de Carles Pellicer, en el seu primer mandat, va portar a la justícia perquè no van ser capaços de gestionar una empresa que, en aquell moment, era pionera i que s’ajustava a un pla de viabilitat a mitjà termini.

A causa d’aquesta poca visió de futur i de gestió, van liquidar la societat de manera desordenada i perdent la feina feta i els valuosos equipaments. El 2017 el Tribunal de Comptes va desestimar la demanda de l’Ajuntament pel cas Shirota, ja que l’exalcalde Lluís Miquel Pérez i els seus regidors van actuar amb responsabilitat. Ara, 15 anys després de la creació de Shirota –va començar a caminar el 2007- el govern format per Junts, ERC i Ara, vol ressuscitar una empresa que en el primer mandat van denunciar creant un greu dany reputacional a la ciutat, però també al PSC i sense cap mena de fonament.

També recentment, es va conèixer que el jutge va arxivar, després de 10 anys, el cas pels pagaments als exregidors socialistes Eduard Ortiz i José Magrazó per assistències als consells d’administració de les societats municipals Amersam i Reus Transport entre 2003 i 2011. Un judici que va començar arran d’una denúncia d’Ara Reus el febrer del 2012 i que deu anys després ha acabat en no res, però amb un nou perjudici important cap a l’honorabilitat d’aquests dos regidors socialistes i de tot el partit a la capital del Baix Camp.

Defensem que és una bona notícia per al sector que es recuperi una empresa que uneixi la tecnologia i l’alimentació i potenciï tots dos sectors, però no s’ha d’oblidar que ara es necessiten Fons Europeus públics per a engegar-la i, fa 15 anys vam aconseguir que comencés a caminar amb l’aval públic. Si s’hagués gestionat de manera correcta, només haurien fet falta inversions puntuals per anar-la modernitzant i adaptant-la als temps actuals. Una mostra més de que portem 12 anys d’una mala gestió de govern conservador que ha estancat la ciutat i que ara pretén reactivar-la amb còpies de projectes de governs socialistes que van intentar paralitzar en el seu dia en una persecució política injustificable.

Andreu Martín és el portaveu del PSC a l’Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Adios mi reus querido...  02 de Març de 2022

Madre meva...!!!

Mira que no aprenem mai de la mala praxi que empren els polítics de torn per gestionar els diners públics. Els motius són molts, però els camins van per crear empreses i donar aixopluc als seus adlàters i poder viure sense donar cop. Els sous d'aquests vividors no són per descomptat el salari mínim, no, que va de 75.000 euros anuals no baixen. Però els impostos només els toquen per pujar-los. ------------------------------------------------------------------------------------ Si és veritat que anys passats si fem la comparació, tothom vivia molt millor, hi havia feina, es feien pantans, carreteres noves, es pagaven menys impostos, millor sanitat, un podia fer patrimoni i estalviava, etc. ¿Quin era el motiu? en tenir democràcia creiem l'empresa de vividors i saltejadors del patrimoni personal, per mantenir els no treballadors (els que viuen sense pegar cop, okupes...), i esa gran inmigració que mantenemos les persones endógenas. ------------------------------------------------------------------------------------------- Per això cal ressuscitar Hub Foodtech &Nutrition, o el que és el mateix: INNOVA, Shirota... Una altra vegada més en cap d'aquesta tropa tenim: al Sr. Pellicer, Sr. Rubio, Sra. Pallarés, Sra. Llaurado... I els que vindran. Ens estan ensenyant les seves cartes. O millor dit, l'art de fer la política que ens va fer molt de mal en el passat.
Pepito de l'arena  28 de Febrer de 2022

Posats a "ressucistar"...

Podriem parlar del tripijocs que va fer la teva colla? Desde la crida de població marroquina i amazic, passant pel tema INNOVA? Per cert. Quan acaba el tema del ratolinet?

Reportatges