Dimarts, 17 de Setembre de 2024

El passeig de la Boca de la Mina ja fa una olor diferent

21 de Maig de 2022, per Joel Medina
  • Reus inaugura el Parc de les Olora

    Joel Medina

A finals de l’any 2018 es van anunciar les obres de reforma del passeig de la Boca de la Mina. L’octubre del 2019 es van iniciar, i aquest calorós dissabte s’han donat per finalitzades amb la inauguració del Parc de les Olors i del Jardí Agrari del Camp. Finalitzades de moment, ja que el batlle, Carles Pellicer, ha avançat que aviat s’anunciarà una ampliació de l’entorn mitjançant un nou parc. “Aquests dos espais ja són la joia de la corona i tanquen el cercle d’inauguracions que hem fet fins ara”, ha dit l’alcalde.

En aquesta línia, Pellicer ha lamentat que no hagi assistit a l’acte cap representant de la Generalitat, llevat de la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès: “Crec que la calor que fa a Reus és la mateixa que a Barcelona”. La Generalitat de Catalunya ha cofinançat el projecte a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

Des d’aquest dissabte al matí, el passeig de la Boca de la Mina ja fa una olor diferent. Amb aquests dos nous espais, ha guanyat gairebé 18.000 m² de superfície de zona verda. “Aquestes olors a espígol i a farigola, i tots els arbustos i plantes naturals segur que cridaran l’atenció a tots els visitants”, ha comentat Pallarès. La voluntat del consistori és que aquests dos equipaments també esdevinguin espais d’aprenentatge i divulgació didàctica. Segons la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, “la intenció és fer més guies i activitats de les que es fan actualment”. En aquest sentit, s’ha anunciat que ja han passat 12 centres escolars i 704 alumnes per les guies pedagògiques i les visites al passeig. L’Ajuntament preveu arribar als 900 abans d’acabar el curs.

La presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Gaudí, Maria del Mar Escoda, ha definit aquest projecte com “una gran revolució i un somni fet realitat”. Tot i que al principi hi va haver dubtes per part d’alguns veïns, Escoda ha valorat positivament que “s’ha fet tot com s’havia pactat”.

El Parc de les Olors ja estava enllestit fa gairebé un any, tot i que no es va obrir al públic amb l’objectiu de preservar l’arrelament de la vegetació. És un espai de 10.687 m² que fa honor al seu nom: conté tres camins aromàtics que connecten entre si. Al final de cadascun dels camins hi ha un espai d’estada, tot i que encara està pendent acabar de resoldre els accessos al parc.

I quins tipus d’herbes s’hi han plantat? Arbustives i herbàcies autòctones o al·lòctones, que en gran part contenen fulles aromàtiques i flors amb varietat de colors. El que es busca és que el tipus de plantes que hi ha estiguin adaptades a situacions de ple sol. A més, s’han col·locat d’una manera estratègica per aconseguir un contrast entre cada espècie i atreure insectes pol·linitzadors. És un parc que forma part de la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya i que pròximament acollirà una programació d’activitats al voltant de les espècies que s’hi poden trobar.

Per altra banda, el Jardí Agrari del Camp disposa de 7.709 m² de superfície i dos edificis diferenciats. El primer, que se situa al costat del centre del jardí, és l’espai d’acollida de visitants, que serà l’únic accessible al públic general quan es facin visites guiades al passeig. Segons la coordinadora del projecte, Charo Romano, és un “punt de trobada per acollir persones amb interès sobre la vegetació del territori”. Les visites guiades es poden reservar a https://bocadelamina.reus.cat/.

L’altre edifici que s’ha construït, l’aulari, té l’objectiu de donar suport a l’alumnat en els tallers que es duguin a terme al jardí. Tot just davant, compta amb 12 parcel·les educatives per executar les activitats. Al conjunt del jardí hi ha dos camins perpendiculars a partir de la plaça de M. Àngels Ollé: el camí dels fruiters, que està paral·lel al passeig i disposa de 17 línies de plantacions d’arbres fruiters; i el camí dels horts, al costat de les parcel·les educatives. A l’entorn s’han mantingut els arbres que hi havia, en especial els pins plantats el 2017 pel centenari de l’Escola Prat de la Riba, i s’ha reforçat amb una vegetació que anirà transformant-se en cada època de l’any.

El Parc de les Olors té un pressupost de 488.545,01 euros i les obres han estat a càrrec de l’empresa Valoriza Servicios Ambientales SA, mentre que el Jardí Agrari ha costat 757.313,70 euros i es va adjudicar a l’UTE Accions Boca de la Mina (Acciona Medio Ambiente SA – Acciona Construcción SA).

S’acaben així tres anys d’obres que han canviat la cara del passeig de la Boca de la Mina. Un passeig sobre el qual s’han fet activitats com les rutes saludables i teatralitzades, les guies didàctiques i un projecte audiovisual amb una sèrie de quaranta entrevistes que han viscut el passeig com el que és: una icona per a la ciutat de Reus.

[flaix]1651[/flaix]

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric22   24 de Maig de 2022

No serà tan Pepito

El padró està estupendo para poderlo disfrutar, ha sido una buena reforma
Pepito de l'arena  22 de Maig de 2022

Ja era hora.

Perque l'olor a caca de gos, era (es?) important. Aquest passeig és el pipi-can més gran de Catalunya.

Reportatges