Dilluns, 17 de Juny de 2024

Els candidats aposten per un Reus més verd

Els partits defensen l'impuls de parcs arreu del terme

18 de Maig de 2023, per Marc Busquets
  • Detall de la simulació virtual del Gaudí park que proposa el PSC Reus

    Cedida

Tot just aquest divendres arribem a l'equador de la campanya electoral que portarà el veïnat reusenc a les urnes, el proper 28 de maig. Són dies de propostes (de promeses, diran altres) a la recerca de suports, també dels indecisos. Un dels àmbits d'interès ciutadà, de manera lògica, és l'urbanisme. Són diversos els projectes que els partits (els de govern i els de l'oposició) plantegen per al futur de la capital del Baix Camp, i alguns són coincidents. S'anuncien nous equipaments, reformes de carrers per convertir-los en passejos i la construcció de zones verdes. Tot seguit repassem i confrontem els diferents models que s'han anat presentant, recentment, a través dels mitjans. 

 

Les zones verdes als terrenys d'Adif al nord que plantegen la CUP i Ara Reus

 

La CUP i Ara Reus, habitualment discordants, han coincidit en campanya a l'hora de fer voler fer, dels terrenys d'Adif al nord del terme, un gran pulmó verd per als reusencs. Val a dir que, en el cas del partit municipalista que lidera Daniel Rubio, a les portes de les eleccions de 2019 ja hi va haver una proposta al respecte. En aquella ocasió, el candidat va apuntar a l'objectiu d'establir "un accés entre la zona nord i el centre" que creuaria "part dels terrenys d'Adif de l'estació". A través d'un "pas soterrat o d'una passarel·la, tots dos sectors quedarien units", va indicar el líder d'Ara Reus. Segons aquest va detallar que es contemplava al POUM, l'espai era considerat sòl residencial. "El que nosaltres proposem és que, a més, es destini també a altres usos, com l'oci, perquè Adif és la primera part interessada en què això es desencalli i vendre els terrenys", va dir. 

Dies enrere, Ara Reus ha presentat la seva actual proposta per als futurs usos dels terrenys. Amb els seus números 2 i 3, Dolors Vázquez i Albert Piñol, el candidat Rubio ha indicat que el projecte planteja la connexió del passeig de Mata amb el barri Gaudí i la Boca de la Mina "amb passos il·luminats que permetin trànsit de vianants, bicicletes i trànsit rodat". Igualment s'ha parlat Reus Central Park, que comptaria amb 35.000 metres quadrats i que disposaria de carrils segregats per a bicicletes i patinets, amb la construcció també d'habitatge privat. L'objectiu del partit, a hores d'ara, és arribar a un acord amb Adif per disposar de la parcel·la. Tant la passarel·la de la zona nord com la zona verda ja es van presentar en les eleccions municipals de 2019, però es considera que "ara ha arribat l'hora de posar-ho seriosament sobre la taula i serà una de les condicions per arribar a un acord de govern". 

Quant a la CUP, la proposta que se centra en els terrenys d'Adif és "alternativa" al previst des de l'ajuntament "pel que fa al l'aparcament soterrat del passeig de Mata". La candidatura que lidera Mònica Pàmies va presentar, a l'abril, un projecte per fer "una gran àrea verda i una zona per a l'aparcament de vehicles". Igualment es contemplava una passarel·la a nivell (només per a vianants i ciclistes) i convertir les naus en espais polivalents (a l'estil dels tinglados del Moll de Costa de Tarragona) per fer-hi actes diversos. Pel que fa a aquest espai del nord de Reus, encara hi intervindria un tercer actor: Junts per Reus. En efecte, el 2019 es va apuntar a un estudi per valorar la conveniència de fer un aparcament al passeig de Mata, a banda de connectar l'estació amb el barri Gaudí. Amb tot, el projecte de zona verda presentat enguany per la força que encapçala Teresa Pallarès té com a objecte un altre sector de Reus. 

 

El parc multiesportiu de Junts per Reus 

 

Parlem dels terrenys propietat de la Generalitat de Catalunya on hi ha el gran aparcament de camions a l'avinguda de Sant Bernat Calbó. En aquest espai, Pallarès i el seu equip hi voldrien impulsar un parc multiesportiu. El candidat Pep Cuerba (qui ha estat regidor d'Esports en el mandat 2019-2023) ha explicat aquesta setmana que “serà un parc públic per a tothom i per a totes les edats, on poder-hi fer esport i activitat física al centre de la ciutat”. Hi hauria "des de zones verdes per poder passejar, córrer o anar en bicicleta, fins a espais per practicar escalada i de paviment tou per fer activitats gimnàstiques, ioga o taichi". Així mateix, "comptaria amb un camp de minifutbol de gespa artificial, d’street bàsquet, skate i patinet, però també amb un espai amb jocs adaptats i accessibles, petanca i bitlles".

Val a dir, amb tot, que Pallarès va precisar que, de tirar endavant la proposta, el "primer pas seria negociar i pactar la cessió dels terrenys, que són de la Generalitat de Catalunya". Tot plegat, va indicar la candidata, hauria de comptar amb la participació del veïnat així com amb la col·laboració de les entitats esportives de la nostra ciutat. El parc esportiu tindria també bars i restaurants, com el tindria l'espai verd anunciat fa uns dies pel PSC de Sandra Guaita

En aquest cas, el projecte del Gaudí park "es tractaria d’un gran espai familiar, lúdic i esportiu amb reproduccions d’obres d’Antoni Gaudí”, en paraules de la líder dels socialistes reusencs, qui ha afegit que “amb aquest espai generarem un pol d’atracció, però també que els reusencs tinguin més zones per gaudir”.

 

El parc gaudinià del PSC

 

La ubicació d’aquest parc seria cap a la zona oest de Reus, ocupant unes 15 hectàrees (els terrenys d'Adif n'ocupen 3), pròxim a les piscines municipals, "i dotant d’un gran espai verd a la ciutat i promovent espais de regeneració urbana tot connectant els barris de Sol i Vista, Pelai i la Immaculada". “El parc inclouria diverses reproduccions d’obres a petita escala com per exemple de la Sagrada Família. Però a més, també hi hauria grans zones verdes, una zona de jocs d’aigua, un llac, espais de restauració i un auditori descobert per a la realització d’espectacles, actes i concerts”, segons Guaita. 

Per la magnitud del projecte, no obstant això, Guaita ha remarcat que aquest s'hauria d'anar realitzant en diferents fases, "ja que és evident que tot de cop no es podrà executar”. Al mateix temps, i de tirar endavant la proposta, des del PSC s'ha maifestat que "buscarem finançament extern per fer realitat” el parc modernista.

Finalment, i per tancar el repàs a les propostes relatives al desenvolupament de parcs, jardins i similars als programes de les forces amb representació al ple en l'últim mandat, ERC indica que l'objectiu és "l'increment de la xarxa de zones verdes amb el desplegament de l’avantprojecte del Pla Estratègic de Zones Verdes". Reusdigital.cat va exposar, el març de 2022, que s'havia enllestit l'avançament de l'esmentat pla. El document establia també tot un seguit d'indicadors per "avaluar" la gestió feta anteriorment pel que fa a les zones verdes arreu del terme. De la mateixa manera, fixava pautes futures de gestió. 

La millora i l'ampliació de les zones verdes de Reus ha estat un del més de mig miler d'objectius del Pla d'acció municipal (PAM) del govern per al mandat 2019-2023. Un informe de Territori de la Generalitat va assenyalar, fa uns anys, al que al terme hi havia 6,80 m2 de zones verdes per reusenc, quan la recomanació de l'Organització mundial de la salut (OMS) afirma que n'han de ser un mínim de 10.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Salvador  19 de Maig de 2023

El parc "Mini-Gaudí"...

Una questió se'm planteja a l'entorn d'aquesta idea lluminosa del Mi-ni Parc Gaudí del PSC reusenc.
Senyora Guaita, la reproducció de la sagrada família com serà? Realitzada en el punt on es troba ara?, és a dir, a mig fer, o ja s'emplearà el model del projecte final per a presentar-la en el seu estat definitiu?, o sigui que s'avenci a la Sagrada Família de Barcelona segons els estudis virtuals que ja s'han realitzat?. O un altre possibilitat: pensen reproduïr-la tal com es troben ara les obres i a mesura que es vagi construïnt, o sigui avançant, també la "mini" de Reus anirà treballant-se al mateix ritme per uns obrers destinats a tal fi i que aniràn traslladant a la de Reus els avanços de l'original de Barcelona?
Son preguntes pertinents que m'assalten i que conceptualment afecten de forma molt interessant la idea lluminosa aquesta de dur a Reus les obres del nostre genial compatrici.
Salutacions!

Reportatges