Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Ventura Gassol, en el record col·lectiu

02 de Juliol de 2022, per Marià Arbonès
  • Moment de la intervenció del president Pere Aragonès a l'acte de la Selva del Camp

    Reusdigital.cat

Amb un to clarament emotiu i reivindicatiu de la figura de Ventura Gassol (La Selva del Camp, 1893- Tarragona, 1980) i dels valors que representava, aquest passat divendres s’ha presentat a la Selva del Camp, el llibre Ventura Gassol. Una biografia política, de l’historiador Manuel Pérez Nespereira, editat per la Fundació Josep Irla. En l’acte, presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i en el qual era present la família del fill il·lustre selvatà, s’han donat a conèixer molts dels aspectes significatius de l’obra i el pensament de Gassol: el seu lligam amb el poble de la Selva, la seva faceta literària i el seu compromís amb la cultura, l’educació i la política. El llibre de Pérez Nespereira està centrat únicament en la seva trajectòria política i repassa amb detall la seva influent activitat catalanista i d’esquerres, així com els seus exilis. A més de l’autor i del cap de l’executiu català, hi han intervingut la doctora en Filologia Catalana, Montserrat Palau, l’alcalde Jordi Vinyals i la regidora d'Igualtat i Formació, Laura Girona.

En la seva intervenció, Manuel Pérez Nespereira ha recordat el context català de “modernitat” amb el qual es construïa el país i hi destacava Gassol. Un projecte alterat primer per la dictadura del general Primo de Rivera i després per la Guerra Civil. L’autor ha relacionat Gassol amb l’esperit d’Enric Prat de la Riba, per la influència que va rebre de l’articulació de la Mancomunitat de Catalunya. A més, l’historiador ha parlat de l’arriscada i valenta tasca de salvament de vides i del patrimoni cultural que va fer el polític selvatà.

La filòloga Montserrat Palau, gran coneixedora de l’obra de Ventura Gassol, ha qualificat al poeta i polític de “romàntic i modernista de començaments de segle XX, com també ho va ser un altre selvatà, Joan Puig i Ferrater”. De les obres de Gassol, Palau n’ha destacat Les tombes flamejants, i s’ha referit a la seva passió per escriure, fins i tot, durant la seva estada a la presó i per construir un teatre nacional i modern per al poble. La professora ha recordat la trajectòria de Gassol com a conseller, en què assentà els fonaments d’una nova política cultural i educativa basada en el republicanisme.
 

La sala del Castell de Paborde s'ha omplert de pūblic per assistir a l'acte Foto: Reusdigital.cat



Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reconegut el “rigor” de l’obra de Manuel Pérez Nespereira i el treball de la Fundació Irla. Aragonès ha reivindicat la figura de Ventura Gassol i el seu republicanisme, tot dient que va ser “un exemple de dirigent polític compromès amb el seu país”, per les seves polítiques “emancipadores” i per “fer créixer el nivell cultural i educatiu de la població”. “Som hereus i hereves dels valors republicans d’altres generacions, i estem obligats a continuar el llegat catalanista i d’esquerres”, ha assegurat el president.

L’alcalde la Selva del Camp, Jordi Vinyals ha posat l’exemple del llibre del selvatà Eufamià Fort i Cogul, Un home de cor al servei de Catalunya per recordar episodis de Ventura Gassol al seu poble, com l’acte que va presidir a la Defensa Agrària o el seu enterrament. Vinyals ha posat en valor el “catalanisme actiu” de Gassol, del qual “n’estem orgullosos de recollir-lo, anys després, a la Selva del Camp”. Finalment, la regidora Laura Girona s’ha referit també a aspectes del vincle de Gassol amb el poble selvatà.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges