L'encapçalament
A la capçalera escriviu Pere Llobet.... i és Pere Lloret
El projecte vol 'corregir l'anomalia' que Lloret no tingui 'una biografia exhaustiva i completa'
L'historiador Joan Safont ha guanyat la beca d'estudis històrics President Tarradellas 2024. Ho ha fet amb el projecte per biografiar Pere Lloret, president de la Diputació de Tarragona (1917-1919), alcalde republicà de Tarragona (1931-1934 i 1936), diputat al Parlament de Catalunya (1932-1939) i director general d'administració local de la Generalitat (1936-1937). Safont defensa que l'estudi ha de "corregir l’anomalia existent" que Pere Lloret no disposi "encara" d'una biografia "exhaustiva i completa". El guanyador de la beca President Tarradellas ha remarcat que Pere Lloret "és un exemple paradigmàtic dels homes que des del poder municipal van construir la democràcia republicana".
L'advocat Pere Lloret i Ordeix (Tarragona, 1877 – Barcelona, 1967) va començar la seva carrera política com a diputat provincial per Falset i Gandesa l'any 1914 i va participar en la constitució de la Mancomunitat de Catalunya. Entre el 1917 i 1919 va ser president de la Diputació de Tarragona i és el 1931, quan Lloret és elegit alcalde de Tarragona. El 1932 va ser nomenat diputat al Parlament de Catalunya, com a representant d'Acció Catalana, i va acabar la seva carrera política com a director general d’administració local de la Generalitat, càrrec que va exercir entre l'abril del 1936 i el maig del 1937.
Fora de l'àmbit de la política, Pere Lloret va impulsar la Reial Societat Arqueològica de Tarragona i va presidir el Patronat de Santes Creus. La restauració d'aquest monestir va ser "una de les grans dèries de la seva vida". Entre 1913 i 1921 va ser president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tarragona. Després de la derrota republicana, l'alcalde republicà de Tarragona es va exiliar a França i va ser un dels responsables de la Residència d'Intel·lectuals de Montpeller. L'any 1945 va tornar a Catalunya.
L'historiador Joan Safont és doctor en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura per la Universitat de Girona i actualment exerceix de professor associat a la UPF. Ha escrit diversos llibres vinculats a la política i la cultura catalanes des del republicanisme, entre ells 'El llegat dels consellers de Drets Socials de la Generalitat republicana (1931 – 1939)', publicat enguany; 'L'estiu passat. Una geografia de les vacances d'artistes i escriptors dels Països Catalans', publicat l'any passat; o 'El PEN Català. 95 anys de diplomàcia cultural', escrit l'any 2018.
La beca President Tarradellas està dotada amb 6.000 euros i promou "l'estudi, el pensament, l'obra i la vida de la generació de republicans i republicanes vinculats a les comarques del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès". La convoca la Fundació Irla, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i en col·laboració amb l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet) i la Universitat Rovira i Virgili (Grup de Recerca Consolidat ISOCAC del Departament d’Història). El jurat que ha atorgat el premi està format per Robert Casadevall, professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Montserrat Duch, catedràtica d'Història Contemporània de la URV; i Núria Gavarró, directora de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics