Dissabte, 02 de Novembre de 2024

Duesaigües acull les 1es Jornades d'Història Crítica d'Escornalbou

04 de Setembre de 2022, per Reusdigital.cat
  • Tabalot/ Viquipèdia.cat

Duesaigües (Baix Camp) acull els dies 10, 24 i 25 de setembre les primeres Jornades d'Història Crítica d'Escornalbou organitzades per un grup d'amics de la història local. L'activitat es presenta com a promotora de la restitució i socialització de la memòria col·lectiva relativa a la Baronia d'Escornalbou. Les jornades comptaran amb ponències, una exposició i concerts, i també amb la creació col·laborativa d’un fons documental digital.


Ponències


 

Les jornades comptaran amb diverses xerrades relacionades amb episodis concrets de la història de Duesaigües i de la resta de pobles d'Escornalbou, el dissabte 10 de setembre, a l'Ateneu de Duesaigües.

Dissabte 10 de setembre 

10:00h: 'De Federico Urales a Joan Montseny'
Ponents: Jordi Martí Font i Ginés Puente
Ens endinsem en el vincle de la familia Montseny amb el poble de Duesaigües a través del llibre "Mi vida" de Federico Urales.

13:30h Dinar “clotxa” popular

16:00h: 'Segona República i Guerra del 36 a Escornalbou'
Ponent: Roger Navarro
Estudi territorial per conèixer el context revolucionari a la dècada del 1930 a Duesaigües i a la resta de pobles d'Escornalbou.

19:00h Concert: Yuca al Caliu
Duet de cançó mediterrània, cançó llatina i boleros.

Dissabte 24 de setembre

S’han programat dues ponències que debatran, per un costat, sobre els orígens de les resistències comunitàries dels Països Catalans i, d'altra banda, sobre les idiosincràsies de la Catalunya Nova i la seva repercussió en l'actualitat, el dissabte 24 de setembre.

10:00h Debat: 'Llegats comunitaris dels Països Catalans'
Ponents: David Segarra i David Algarra
Moderadora: Laia Vidal

Dos curtmetratges documentals ens endinsen en un debat sobre l'origen de les resistències comunitàries al poder, des de diferents parts de la nostra geografia.

13:30h Dinar “clotxa” popular

16:00h Conferència: 'Abans moros que catalans'
Ponent: Dolors Bramon
Aproximació a les idiosincràsies de la Catalunya Nova així com a les llengües, les religions i les cultures que van dominar aquestes terres durant l'Edat Mitjana.

19:00h Concert: Joan Macià
Banda de Cambrils que ens portarà un recital de versions tractades amb originalitat que combinen amb temes propis, un toc d'humor i pinzellades de teatre.

Diumenge 25 de setembre

L'endemà diumenge 25 de setembre, a partir de les 19:00h, es programa el Cinefòrum de "No s'apaguen les estrelles" amb la presència del seu director, David Segarra. Es tracta d'un documental pensat per enfortir l'autoestima, la identitat i les arrels valencianes.


Exposició



 

Durant les jornades es podrà visitar, a la sala petita de l'Ateneu, l'exposició itinerant 'La Comuna del Camp (1305-1714)', produïda pel Centre d'Estudis Selvatans. La Comuna del Camp de Tarragona va ser una institució d’origen medieval formada per defensar els interessos dels pobles del Camp davant la senyoria feudal, i que es va mantenir activa fins al 1713.
 

Concerts


El programa també compta amb un espai musical, a partir de les 19:00 h, a la plaça 15 d'Agost, amb l'actuació del grup Yuca al Caliu, un duet de cançó mediterrània, cançó llatina i boleros, el dissabte 10.

El dissabte 24 serà el torn de la banda cambrilenca Joan Marcià, un recital de versions tractades amb originalitat que combinen amb temes propis, un toc d'humor i pinzellades de teatre.
 

Digitalització de documents


 

Així mateix, s'oferirà un servei de digitalització de diaris, documents i fotografies datades fins als anys 50 i relacionades amb la Baronia, els seus pobles i el seu entorn. En aquest sentit, l'organització fa una crida als interessats per aconseguir un recull d'aquests testimoniatges gràfics que, posteriorment, es conservaran en un arxiu digital a disposició de tot el públic a l'adreça web http://duesaigues.wiki/ 
 

Dinar: clotxa popular



A més, pel dissabte 10 i 24, a les 13:30h, després de les dues ponències del matí, s'ha organitzat una clotxa popular amb la col·laboració de l'AFA de l’escola Puigmarí de Duesaigües i de l'associació Akelarre Cubà. Cal fer reserva prèvia amb inscripció a la llista que es deixarà a l'Ateneu o bé a través de les xarxes: @Escornahistoria (Twitter); @Saloquia i @akelarrecuba (Instagram).

Les jornades es duen a terme amb la col·laboració de l'Ajuntament de Duesaigües i de l’entitat Ateneu de Duesaigües.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics